A Szent Erzsébet Öregotthon lakóinak búcsújárása

Pünkösd másodnapján 40 személy indult el Csíksomlyóra a Gyulafehérvári Caritas gyergyószentmiklósi Szent Erzsébet Öregotthonából

Az utazást egyházi énekekkel és imával tették színessé, hangulatossá. A zarándokok részt vettek a délelőtti szentmisén, majd a csoport nagy része felment a kegyszoborhoz leróni tiszteletét és kifejezni háláját a Szűzanyának. Bakos Júlia a fáradságot, a járási nehézségeket feledve rótta le tiszteletét 75 éve ellenére és négy nagy lábműtéte után: „Még búcsú alkalmával soha nem sikerült elmenni és most, itt, az öregotthonban adatott meg az a lehetőség, hogy segítséggel el tudjak menni”.
A szentmise után a zarándokok kegytárgyakat vásároltak, majd a parkban elfogyasztották az ebédet, amelyet finom fagylalttal fűszereztek meg. Akik jobban bírták, kimentek a hegyre és elvégezték a keresztutat, búcsúágakat hoztak, és teljes búcsút nyertek, időközben egy hirtelen jött zivatar jól eláztatta őket. A közmondás úgy tartja, hogy „szélben – viharban – esőben, nyerik el a teljes búcsút”. A parkban maradottakat sem kímélte az eső.
Visszaindulás előtt találkozott a csoport Fr. Péter Arthurral, a csíksomlyói ferences házfőnökkel, aki az egyik lakónak, Péter Annának a fia. Finom süteménnyel és ásványvízzel vendégelte meg a csoportot. Isten fizesse! Hazafelé a hangulat továbbra is vidám volt, a zarándokok a buszban hazáig énekeltek népdalokat, régi nótákat.
„Én személyesen nagyon jól éreztem magam, a lakótársaim úgyszintén. Másnap volt egy kis izomlázam, ami azonban hamar elmúlt, de ez a felejthetetlen élmény örökre megmarad. A tegnap a klubban visszanéztük a fényképeket és élménybeszámolót tartottunk azok számára, akik nem vehettek részt a kiránduláson. Arra kérem az otthon vezetőségét, hogy más alkalmakkor is szervezzenek ilyen jó kirándulásokat. Mindig részt fogok venni” – foglalta össze Bakos Júlia az élményeket. (Kiss Gabriella)