A Szív Világnapja

Minden féltve őrzött dolognál jobban óvd szívedet, mert onnan indul ki az élet! (Péld 4, 23)

2000-től minden év szeptember utolsó vasárnapján a Szív Világszövetsége (World Heart Federation) megtartja a Szív Világnapját. A szövetség célja, hogy a szívbetegségek és a stroke megelőzése által egy hosszabb és jobb minőségű élet eléréséhez segítsék az embereket. A szív és érrendszeri betegségek jelentős része megelőzhető, elsősorban egészségesebb életmóddal.

Ezen a napon szervezetünk is az életmódváltást szeretné népszerűsíteni – több mozgást, a dohányzás elhagyását, egészségesebb táplálkozást. Maros megyében EKG méréssel és egy kis figyelmességgel  kerestük fel betegeinket ez alkalomból, bátorítva embertársainkat, hogy Istenbe vetett reményük soha el ne fogyjon. Minden féltve őrzött dolognál jobban óvd szívedet, mert onnan indul ki az élet! (Péld.4, 23) idézettel elindulva jutottunk el több településre, ahol megkerestük ellátottainkat, akik örvendtek annak, hogy rájuk gondoltunk.
Székelybere községben az EKG vizsgálatok kapcsán kiderült, hogy két személynél indokolt a további vizsgálat. Ajánlottuk nekik, hogy a betegközvetítő szolgálatunk révén eljuttatjuk szakorvosi vizsgálatra. Egyikük tudta magáról, hogy szívbeteg, de nem emlékszik vissza mikor is járt szakorvosnál.
Látván a meglátogatottak örömét, az elkövetkezendőkben szeretnénk hagyományt teremteni és minden évben közösen, velük együtt megünnepelni Szívünk Napját.
(Joó Szilárd, György Réka)

Szeptember 23-26 között a székelyudvarhelyi mozgáskompetencia fejlesztőközpont idős csoportjaival emlékeztünk meg a Szív Világnapjáról. A foglalkozás elején, Márai Sándor gondolatai alapján próbáltuk figyelmünket a szívünkre irányítani, majd a ötletbörze szerűen a szív szó hallatán eszünkbe jutó gondolatokat gyűjtöttük össze, ezáltal megosztva személyes élményeiket. A szív jelentéséről is beszélgettünk, melynek kapcsán megtudhattuk, hogy a héber nyelvben igen széleskörű jelentéstartalma van: valakinek az egész lényét jelenti, az akaratainak, kívánságainak, gondolatainak, cselekvésének, képzeletének központját. A magyar nyelvben is nagyon sok szólás-mondás kapcsolódik a szívhez, ezekről is beszélgettünk.
A szívünk védelméről is szó esett, egy gondolatsort osztottam meg az idősekkel, amely a szívproblémák okaira próbál rávilágítani és útmutatót adni, egy olyan életmód kialakításához, amely által megkímélhetjük a szívünket. Ennek lényege, hogy életmódunk és táplálkozásunk kerüljön összhangba, ugyanakkor a fizikai és lelki terheinket tudjuk megosztani valakivel.
Végül pedig Kempis Tamás gondolatával zártuk a foglalkozásunkat: Időnként jót tesznek nekünk a bajok és nehézségek, mert gyakran visszahívnak minket a szívünkbe… így Istenbe kell belegyökereznünk, hogy ne kelljen vigasztalást keresnünk sehol máshol.
(Kömény Éva Beáta)

Szeptember 29-első alkalommal került megrendezésre a Szívünk Napja a csíki régióban is. Csíkszentléleken és Csíkszenttamáson néhány, szív- és érrendszeri betegséggel küszködő gondozottunkat látogattuk meg, akiknél ingyenes EKG mérést végeztünk. Az EKG eredmények mellett egy kis képeslappal is megajándékoztuk őket.
Szívünk egészsége elengedhetetlen ahhoz, hogy korunktól függetlenül teljes életet éljünk. Jelmondatunk fényében ezért arra próbáltuk ösztönözni betegeinket, mennyire fontos, hogy odafigyeljünk saját egészségünkre. Célunk az volt, hogy felhívjuk a figyelmet a megelőzés fontosságára, valamint a szűrővizsgálatok jelentőségére is, amelyek egyre inkább elérhetőek mindenki számára.
A csíkszeredai mozgáskompetencia fejlesztőközpontban időseinket képeslappal ajándékoztuk meg, majd beszélgetés keretében különböző érdekességeket osztottunk meg velük a szív működésével, valamint az egészséges életmóddal kapcsolatosan.
Nagy-Küküllő vidékén is megemlékeztünk a Szív Világnapjáról, kedves szavakkal, képeslappal köszöntöttük betegeinket és EKG méréseket végeztünk. Azt tapasztaljuk, hogy időseink mindig szeretettel fogadják ezeket a különleges alkalmakat, és ez lelket mosolyogtató.
(Both Emese, Lőrinczi Simó Orsolya)