A szükség tényleg közelről látszik

A Gyulafehérvári Caritas Otthoni Beteggondozó Szolgálata Hargita megye 66 településén biztosít szociális és egészségügyi alapápolást és szakápolást, valamint háztartási segítséget az arra rászorulóknak. Ezen a területen több mint 130 munkatárs mindennapi munkája szükséges, hogy ezt a tevékenységet megfelelően tudja ellátni a szervezet. Ugyanis 2017. június és november között Hargita megyében 2428 ellátottat tart nyilván a Caritas.

Fontosnak tartjuk és alapvető feladatunk, hogy mozgáskorlátozott vagy mozgásképtelen, ágyban fekvő, alapvető szükségleteit ellátni nem tudó emberek életminőségén javítsunk, egészségi állapotukat helyreállítsuk, minderre pedig az esetek többségében egyedül képtelenek lennének.

Sokat ismételt és emlegetett tény, miszerint betegeink legtöbbjének, kiket évek óta gondoz a szervezetünk, olyannyira fontos és nélkülözhetetlen a kollegáink munkája, hogy nemcsak a napot és órát tartják észben, mikor érkezik a Caritas-os munkatárs, hanem nyitott kapukkal, ajtókkal várják őt. Vannak olyan esetek, mikor a hozzátartozók hiányában, a napjuk fénypontja a pillanat, mikor megérkezik a piros kabátos ápoló.

Hasonló eseteket mutatunk be a következőkben is. Két olyan emberi történetet ismertetünk, ahol a sors nem volt kegyes, nem a legszerencsésebben alakult az életük. Ennek ellenére, szervezetünk sok éve tartó munkájának köszönhetően, méltóságteljesebben telhetnek ezen ellátottak napjai, hiszen hozzájuk a hét minden napján bekopognak a munkatársak. De szavak helyett beszéljenek inkább a fotók.

Csíkszeredában járunk, nem a város peremén, hanem közel a központi zónához. Mária néni udvara nem idegen a kollegák számára.

Mária néni 65 éves. 8 gyereke és 18 unokája van, az unokájuk közül kettőt ő lát el, együtt laknak a kicsi szobában. Férje keveset van otthon, nem kap nyugdíjat, nagyon szerény körülmények között élnek.

30 éve szenved már a lábán levő krónikus seb fájdalmai okozta kellemetlenségek miatt. Munkatársaink minden nap járnak hozzá. A kórházban ajánlották neki ezt a lehetőséget, a megfelelő ellátás nélkül nem tudna lábra állni.

Tovább indulunk, a Tudor negyed tömbházai fele vesszük az irányt.

A következő ellátotthoz érkezünk, az ő ajtaján is minden nap bemennek az ápolóink.

Florea néni a fiával él egy kis lakásban, nemrég lett özvegy. 6 éve áll már a Caritas gondozásában.

Nemcsak nehezen mozog, hanem súlyos cukorbeteg és szintén súlyos tüdőproblémái vannak. Kollegáink az alapápolásba tartozó szolgáltatásokat nyújtanak neki minden nap, így Florea néni életében nélkülözhetetlenek lettek ezek a találkozások.

A szolgáltatások biztosítása mellett fontosnak tartjuk, hogy munkánkat az ellátottaink emberi méltóságának tiszteletben tartását előtérbe helyezve végezzük. Mindez nem jöhetne létre Hargita Megye Tanácsa alá tartozó, Hargita Megyei Szociális és Gyermekvédelmi Vezérigazgatóság támogatása nélkül, ami nagymértékben hozzájárul ahhoz, hogy az idős, beteg embereket otthonukban ápolhassuk, ezáltal költséghatékonyabban jutnak a szocio-medikális szolgáltatásokhoz.

(Bedő Krisztina)