A szükség valóban közelről látszik

Egy hányattatott élettörténet töredékei és a családsegítő szolgálat közbelépése…

Attila bácsi augusztus elején kereste fel a Gyulafehérvári Caritas családsegítő szolgálatának irodáját azzal a kéréssel, hogy kenőcsöt és kötszert kérjen tőlünk a levágott lábujjai által keletkezett sebek kezelésére. A bácsi több éven át hajléktalan volt, aztán egy pásztorhoz szegődött a hegyre, hogy szállást és élelmet kapjon az ott elvégzett munkájáért. A hidegben az érszűkületnek induló lábujjai elfeketedtek és le kellet hogy vágják azokat.

Átvittem a bácsit az otthoni gondozókhoz, hogy ott lássák el a sebet. Attila bácsinak ruhacsomagot, paplant adtam, ekkor nyílt alkalmam vele hosszasabban elbeszélgetni. Megtudtam, hogy még most is a hegyen él, nem tud bejönni a városba, a kis zugába, mivel az nagyon hideg, szigeteltetni kellene. Ekkor felajánlottam neki a segítség reményét, bízva abban, hogy a Caritas részt tud ebben vállalni. Szerencsére így volt.  A munkálatot végző ember mesélte, hogy a bácsi a munkálat végén elsírta magát örömében, hogy meleg lakással készülhet a télre.

Bizonyára kíváncsiak arra, hogy jut egy emberélet ilyen kilátástalan helyzetbe. Attila bácsival többször találkoztam az ügy megoldása érdekében és egy alkalommal elmesélte élete történetét.

Feleségétől elvált, mert iszákos lett és közös gyermeküket a felesége szülei nevelték. Ezt követően egy másik nővel fűzte össze életét anélkül, hogy hivatalosította volna kapcsolatukat. Az apai örökségét a nő telkén házépítésbe fektette. Közben sofőrködéssel kereste kenyerét. Az élete akkor vált kilátástalanná, amikor az asszony otthagyta őt, és közös gyermekükkel Magyarországra költözött, eladva a bácsi által épített házat és őt magát az utcán hagyva. Azóta a bácsi hajléktalanszállón és a hegyen tengette életét.

Honnan lett mégis az a kis zug, amibe a Caritas segítségével beköltözhetett? A bácsi egyetlen élő rokona, az unokatestvére családja adományozta számára ezt a kis fedelet a feje fölé. A kis ház egy hatszögű faépület, ami egykor egy kis bolt szerepét tölthette be, ma egy egyedülálló, beteges bácsinak nyújt otthont. (Bartalis Kinga)