A tudás az egyetlen, ami a miénk!

A Gyulafehérvári Caritas Vidékfejlesztés keretében működő kertészet adott otthont a vidéki vendégfogadó-munkások képzésére, amelyet a Humán Erőforrás Operatív Program (POSDRU) keretén belül szerveztek

A képzés a zöldségnövények termesztése, magágy-előkészítés témakörében volt. A képzés részvevői az elméleten elsajátított tudást gyakorlatba ültethették. A hatos csoportokra osztott gyakornokok első ízben a munkavédelmi előírások betartásáról kaptak felvilágosítást, majd megismerkedhettek a talajművelés és elmunkálás fortélyával, a gyomlálás és ritkítás nehézségeivel, valamint a paradicsom honaljazási technikájával.
A részvevők hamar megtanulták a szakmai fogásokat és nagy lendülettel álltak neki a munkákhoz. Jó volt látni az érdeklődést, és nem riadtak vissza egy munkától sem, sőt kíváncsian ki akartak próbálni minden munkafázist. A szorgos kezek pusztán a föld nehezen munkálhatóságát kifogásolták, de munkájuk gyümölcse hamar meglátszott a zöldségeskert külalakjában.
„Az ember élete során tanul és meglát dolgokat, azonban az elsajátítás módjában nagyon sokat számít a gyakorlati rálátás és tapasztalat. Boldoggá tett, hogy ilyen lelkes csapat alakult ki és láttam bennük az érdeklődést a kertészkedés iránt. A palántázás, a hónaljazás, a gyomlálás közismert és használt a háztájon, azonban ezen műveleteknek is vannak fortélyai, amelyeket próbáltam átadni, ezáltal remélem könnyebben és hasznosabban fogják alakítani a zöldséges kertjeiket, valamint növényeik számára kedvező feltételeket. Remélem, hogy ezen a gyakorlaton elsajátított tudás a képzésben részvevők hasznára válik és ezt a háztáji kertjeikben és majd a jövőbeni foglalkozásukban is fel tudják használni” – foglalta össze élményeit a képzést irányító Ferencz Lehel, a Gyulafehérvári Caritas Vidékfejlesztés kertészmérnöke.