Adományok a tűzvész károsultjainak – Csíkszereda

Összesen 351 516,42 lej gyűlt össze a károsultak javára. Köszönjük!

A csíksomlyói tűzvészben károsultak megsegítésére összefogott Csíkszereda lakossága, köz- és magánintézményei, így a pénzbeli adományokat a Gyulafehérvári Caritas gyűjti össze. Az online adományozást itt lehet megtenni, illetve a következő bankszámlaszámokra lehet küldeni (ezen az úton  85 530,55 lej gyűlt össze):

Bankszámlaszámok:
RON: RO33 RNCB 0152 0163 3253 0001
EUR: RO30 RNCB 0152 0163 3253 0055
HUF: RO82 RNCB 0152 0163 3253 0089
Swift: RNCBROBU
Bank: Román Kereskedelmi Bank (Banca Comerciala Romana)
Kedvezményezett (Beneficiar): Caritas Alba Iulia Asistenta Medicala si Sociala
Adószám (CIF): 15070152
Vállalkozások számára szponzorszerződés itt tölthető le >>>
Kapcsolattartó: Péter György, 0724 327 941, [email protected]

A Gyulafehérvári Főegyházmegye templomaiban 2021. január 17-i vasárnapon szerveztek gyűjtést a bajbajutottak megsegítésére.
Gyermekeim, ne szeressünk se szóval, se nyelvvel, hanem tettel és igazsággal. (1 Jn 3, 18) János apostol szavai olyan felszólítást tartalmaznak, amelyet minden kereszténynek meg kell hallania. Ferenc pápa a szegények I. világnapja alkalmából írt üzenetében magyarázza az apostol szavait: A szeretet nem enged kibúvót: aki úgy akar szeretni, ahogyan Jézus szeretett, az ő példáját kell követnie, főként akkor, ha a szegények (bajbajutottak) szeretetéről van szó. Lehetőségeink szerint segítsünk a bajbajutottakon, és imádkozzunk értük, hogy a tűzvész szörnyűségében, a veszteségben, a kétségbeesésben is lássák: Isten velünk van, szeretetének fénye eloszlatja a sötétséget és ránkragyog az emberi együttérzésben.
Ft. exc. dr. Kovács Gergely érsek körlevele itt olvasható egész terjedelmében >>>
A begyűlt adományokat szintén a Caritason, az egyházmegye szeretetszolgálatán keresztül juttatják el a károsultaknak –  265 985,87 lejt utaltak át a plébániák.

Összefogásra szólított a kultúra hangja is!

Szalonna és bandája január 22-én 19 órától tartott koncertet a Csíkszeredai Szakszervezetek Művelődési Házában. Csíkszereda Polgármesteri Hivatala és a Gyulaférvári Caritas együttműködésében megvalósuló esemény bevételét a csíksomlyói tűzvész károsultjainak megsegítésére fordította – összesen 5 070 lej gyűlt össze .

A Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes január 11-én és 12-én tartott Ékes Gyergyó előadásának bevételét szintén a csíksomlyói tűzkárosultak megsegítésére ajánlotta fel, a Gyulafehérvári Caritas csíkszeredai kirendeltségének juttatta el – 2 000 lej gyűlt össze.

 

Csíkba elkell a segítség – Tilinger Mónika kolleganőnk beszámolója a helyszínről, január 10.:
Szinte naplószerűségben foglaljuk össze gondolatainkat. A csíksomlyói roma közösségben kialakult helyzet az egész országot megmozgatta. Elképesztően szép rendszerrel találkoztunk, az emberek be vannak jelentkezve a sportcsarnokban, ahol egyelőre a kezdeti sokk alatt állnak. Nehéz is feldolgozni ezt, ahol a mindenféle nehézségek ellenére épített otthonuk szempillantás alatt porrá lett. Gyászfeldolgozás történik, amiben a város önkormányzata és civil szervezetei, és az ország megyéinek civil emberei mind azon vannak, hogy a helyzetet könnyítsék. Egyéni és nagy csoportos beszélgetések történnek, a felnőttekkel, meghallgatjuk sokszor őket, beszélgetéseink során arra koncentrálunk, hogy a személyek mondják ki melyek a belső erőforrásaik, mivel dolgozhatnak. Ez meg csak a kezdeti fázis, bízunk a legjobbakban.
A sportcsarnokban dolgozó segítő szakmájú munkatársaink további beszámolóit itt lehet olvasni >>>