Advent Szováta környékén

Ilyésmezei, szakadáti és mikházi gyermekek ünnepvárását tette szebbé a Családsegítő Szolgálat

A három településen tematikus programokat szerveztünk a helyi oktatási intézményekkel, iskolákkal és óvodákkal közösen. A szeretet ünnepét megelőző héten a rendezvényekre közel 120-an jöttek el, és minden korosztály képviseltette magát: ovisok, kisiskolások, általános iskolások, középiskolások, valamint 35 hozzátartozó, szülő, nagyszülő vagy testvér vágott, ragasztott és festegetett együtt. A közös munka pedig szinte minden esetben énekléssel járt, mindegyre karácsonyi dallamok csendültek fel a családtagok ajkairól az osztálytermekben erre a célra pompásan feldíszített fenyőfa körül.

A Mennyből az angyal vagy a Pásztorok, pásztorok hatására a természet is ünneplőbe öltözött, szemet kápráztató havazásban is lehetett gyönyörködni az ablakon kitekintve. Akárcsak a papírból, kartonból, rizspapírból, dekorációs gumiból, gipszből, fenyőágakból, szalmából elkészített gyertyatartókban, angyalkákban, adventi koszorúkban, képeslapokban, harangocskákban és az ajtódíszek láttán, amelyeket utólag egy kis útravalóval – gyümölccsel, édességgel – együtt hazavihettek a gyerekek.

Valamennyi településen teljes mértékben számíthattunk a pedagógusok közreműködésére. Ilyésmezőben Szakács Júlia és Marton Melinda tanítónő, illetve Nagy Erika óvónő, Alsó-Szakadátban, ahová a cipősdobozokból is jutott a legrászorultabb gyerekeknek, Angi Noémi és Kiss Enikő tanítónők, Mikházán pedig Szabó Andrea és Szilágyi Mónika tanítónők Lokodi Erzsébet óvónővel együtt vettek részt a program helyi szinten való megszervezésében, megvalósításában. (Szabó Attila)