Adventi készülődés

Az Erőss Zsolt Arénában ideiglenesen elszállásolt tűzkárosult roma családok is készülődnek az adventi időszakban. Az ott dolgozó munkatársak, szakemberek gondoskodnak arról, hogy a készülődés minél meghittebb legyen, ugyanakkor a nehéz körülmények között élőknek örömet okozzanak a foglalkozások által.

Egyszerű, de mutatós díszek fogják ékesíteni a közös karácsonyfát. A kézműves tárgyaknak igen nagy jelentőségük van, hiszen készítőjük, a fantázián túl beleviszi saját lelkiállapotát, gondolatait és érzéseit.

˝Apránként, minden nap valami kis ajándékkal készülünk, főként karácsonyra díszekkel, hogy kicsit legyen otthoniasabb. Lesz egy közös karácsonyfa, s arra készítjük a díszeket. Olyan alapanyagokból próbálunk dolgozni, amelyek vannak, főleg papírból. Igyekszünk olyan dolgokat felhasználni, amelyek úgyis megvannak nekünk. Közösen apránként megcsináljuk a díszeket a fára, az ablakokra, s így igazából mindenkinek lesz egy sikerélménye, majd gyönyörködhet a munkájában. ˝ – mesélte Czézár Katinka pszichológus. Énekeket és verseket tanulnak, a Superar kórus szorgosan gyakorol a karácsonyi koncertre.

Az adventi készülődés mellett a Befogadás oktatás és kultúra által elnevezésű projekt keretében mindennapos foglalkozásokat tartanak a gyerekek, fiatalok és felnőttek számára. A felnőttek bekapcsolódnak olyan beszélgetésekbe, előadásokba, amelyek a családegészségről, gyereknevelésről és más hétköznapi témákról szólnak. Oktatótevékenységeken, csoportos és mentorfoglalkozásokon vesznek részt, a szociális és személyes készségek fejlesztése érdekében. A fiatalok tematikus szakmai orientációs előadásokon vesznek részt, amikor egy meghívott mutatja be a szakmáját, ugyanakkor nagy élményekkel tértek vissza a tűzoltóságnál tett látogatásuk után.

Egy nagy családként töltik együtt az idei karácsonyt. Együtt lesznek, és ez számít igazán nekik. Együtt, a nehézségek közepette, képesek reménnyel teli szívvel ünnepelni. Reménnyel teli szívek, melyek bizakodnak…

György Mária Angéla