Adventi koszorú készítés Udvarhelyszéken

November 24–29. között adventi délutánra hívták meg a központba járó gyerekeket és szüleiket, négy településen Hargita megyében, ahol a nappali gyerekközpontok működnek: Székelyudvarhely, Etéd, Korond és Zetelaka a Tolerancia növelése és hagyományok megerősítése hátrányos helyzetű közösségek számára című pályázat keretén belül. Minden család elkészítette a saját adventi koszorúját, amit haza is vihettek otthonaikba. Az eseményeken összesen százharminchárom gyermek és harminckilenc szülő jelent meg.

A délutánt adventi és karácsonyi dalok felelevenítésével kezdtük, majd egy beszélgetéssel folytattuk, ahol többek között megbeszéltük: hogy mit is jelent az advent szó? Hány gyertya van a koszorún? Mit jelképeznek? Mikor kell meggyújtani a gyertyákat? A templomokban és még sok helyen milyen színűek a gyertyák? Ezek mit jelképeznek? A gyerekek sok mindenre emlékeztek. Elmondásuk szerint a tavalyi évben ezeket már megtanulták a délutániban. Nagyon örültünk ennek a visszajelzésnek.

A gyerekek csodálkozva és csillogó szemekkel nézték mennyi szebbnél szebb diszt használhatnak fel koszorújuk elkészítéséhez. Először minden gyermek sokat gondolkozott, hogy hogyan is lenne jó és a legszebb a koszorúja. Amig készültek a koszorúk csendes halk karácsonyi zenék szóltak. Ez biztosította a teljes ráhangolódást az alkotásra. A délutánok nagyon jó élményt és sok pozitív töltetet adtak a gyermekeknek, szülőknek és a csoportnak is.

Ezek a délutánok mégis másak voltak, mint a többi, nem volt civódás, veszekedés. Azt hisszük a gyerekek elkezdték megérezni, hogy miről is szól az adventi időszak. Gyönyörű alkotások készültek és a délutánok nagyon kellemes és békés hangulatban teltek.

A tevékenység megvalósulását támogatta a Concordia Humanitárius Szervezet, valamint Hargita Megye Tanácsa.

A támogató román nyelvű felhívása:

Proiectul a fost implementat cu sprijinul Organizației Umanitare CONCORDIA, în cadrul programului de finantare CentreZI.RO 2023, respectiv ”Proiect realizat în cadul programului de finantare CentreZi.RO 2023, finanțat de Organizația Umanitară CONCORDIA.”