Adventi koszorúkészítés

2019. november 26-án zajlott a már hagyománnyá vált közös adventi koszorúkészítés a Budvár Nappali Központ tevékenységein résztvevő roma gyerekekkel, hozzátartozóikkal, illetve a velük foglalkozó pedagógusokkal.
Az esemény délelőtt 10 órakor kezdődött. A terem előtt sorakozó gyereksereg türelmetlenül várta, hogy milyen kis apró kiegészítőket rejt majd a csomag, amit a koszorú mellé fognak kapni, és amiből majd gazdálkodni kell. A gyerekek miután kiválasztották a számukra megfelelő helyet, az asztalok mellett sorakozva, egy hozzuk közel álló családtaggal közösen fogtak hozzá az adventi dekoráció elkészítéséhez. A felnőttek, szülők is nagyon élvezték ezt a foglalkozást, hiszen az ő közösségükre ez nem annyira jellemző tevékenység (csak azok készítenek koszorút, akik eljönnek erre az eseményre), így ezáltal valami újba, valami szép foglalkozásba, hagyományba nyerhetnek betekintést és gyerekeikkel közösen ki is próbálhatják, megtapasztalják azt.

Azon gyerekeknek, akiknek családtagjai nem tudtak eljönni az eseményre, a Caritas munkatársai, illetve az intézményben dolgozó pedagógusok segítettek dekorálni. Mivel a gyerekek ismerték a pedagógusokat, sőt közeli viszonyban álltak mindkét intézmény munkatársaival, nagyon közvetlen és családias hangulatban zajlott a foglalkozás és a gyerekek bátran kértek segítséget, véleményt ezektől a segítőktől, hiszen bizalmas kapcsolatot ápolnak velük.
Fontos úgy a Caritas, mint az iskolai intézmény munkatársai számára, hogy ezek a gyerekek sok odafigyelést és támogatást kapjanak ilyen esetekben is, és ne érezzék azt, hogy valami miatt ők kirekesztődnek a társadalomból, közösségükből. A programot a Hargita Megyei Szociális és Gyermekvédelmi Vezérigazgatóság támogatta, amin összesen 101 személy vett részt. Az ilyen és ehhez hasonló tevékenységek által arra sarkalják ezeket a fiatalokat (valamint felnőtteket is), hogy minél több időt töltsenek el együtt, eredményesen, növekedjen bennük a csapatszellem és próbáljanak meg közösen, egymás segítségével egy kívánt eredményt elérni. A közösség számára fontos a tolerancia gyakorlása, ami az ilyen és ehhez hasonló közös foglalkozások által tud a leginkább megtörténni.

Minden gyerek örvendezve használta a számára összeállított kellékeket, és próbálta úgy dekorálni, felhasználni azokat, hogy saját képességeikhez mérve a legjobb eredményt hozzák ki magukból.
A szülőknek lehetőségük volt arra is, hogy a tevékenység közben más szülőkkel kapcsolatot teremtsenek, összekovácsolódjanak és beszélgessenek. A pedagógusok folyamatosan a rendelkezésükre álltak és így a foglalkozás ideje alatt akár fel is tehették a gyerekeik nevelésével, fejlődésével kapcsolatos kérdéseiket.

Összességében nagyon jó hangulatban zajlott a csoporttevékenység, a koszorúk elkészítése után mindenki büszkén mutatta munkáját, és a résztvevők megbeszélték egymás között, miért pont azt a technikát, esetleg dekorációt használták fel. Majd ezeket a koszorúkat a családok haza is vihették, hogy az egész adventi időszak alatt láthassák a közös munkájuk gyümölcsét és valamilyen szinten ráhangolódjanak az ünnepekre, a szeretet és egyetértés, a karácsony varázsára.

További képekért kattintson IDE!

Bodó Csilla