Adventi szeretetmorzsa

Ezzel a címmel szervezett közös jótékonysági akciót Csíkszeredában 11 civil szervezet

Nem akármilyen akcióhoz fogtak össze december 14-én Csíkszeredában a keresztény szellemben tevékenykedő civil szervezetek. Az Áradat Egyesület, a Családi Elhelyező Központok Szövetsége, a Csibész Alapítvány, a Csíki Anyák Egyesülete, a Csíkszeredai Egyesület a Nagycsaládokért, a Gyulafehérvári Caritas, a Márton Áron Katolikus Férfiak Szövetsége, a Néri Szent Fülöp Egyesület, a Romániai Magyar Cserkészszövetség – Csík körzete, a Szent György Lovagrend és a Szent Tamás Alapítvány képviselői gondoltak egy nagyot és hatalmas szeretetakciót szerveztek a Tulipán áruház előtt: zsíros kenyérre és forró teára hívták az embereket.

Az időpontválasztás tökéletes volt, ugyanis a leghidegebb nap volt december 14-én, de így is több mint 50 segítő 1200 szelet zsíros kenyeret kent, több száz liter teát osztott a ki a város adventi koszorújánál. Többen is kérdezték „Mennyibe kerül?” – és nagyon jó érzés volt hallani, hogy „Semmibe, szeretetből van. Fogyasszák jó egészséggel!” Sokan csak hümmögtek, mosoly ült az arcokra, több fiatal megkérdezte, „De miért van ingyen?” – ilyet még nem láttak. Volt, ki többször is tért, aki minden asztalnál megfordult, idős nénik zacskóba is tettek elvinni, senki nem szólta meg, jutott mindenkinek. Nagyon szapora morzsák voltak, mert szeretetből kínálták.

A szervezetek között sem volt rivalizálás, mindenki egyformán tette oda magát az akció sikeréért, idősebb önkéntesek bent kenték folyamatosan a kenyereket, a fiatalabbak kint, a hidegben állták a sarat. A két óra hamar eltelt, melegítette szívünket a Családi Elhelyező Központ Szövetségének gyerekekből álló zenekara, akiknek ujjaik éppen hogy nem fagytak rá a hangszereikre, és mégis előcsalogatták a csodálatos karácsonyi énekeket.

Fogyott a zsíros kenyér, jóllaktak az emberek, szívből köszönték. Egy idősebb házaspár az akció végén annyira meg volt hatódva, hogy megkértek, készítsek róluk egy fényképet, hogy örökítsék meg ezt a vacsorát. „A jó Isten fizesse meg, hogy kirendelték a vacsoránkat!” Az akciónak nagy üzenete van. Megéri összedolgozni, megéri együtt gondolkodni, együtt tenni a jót, együtt adni abból, amink van, mind ezt szeretetből, csak úgy, nem várni érte semmit. (Kelemen Eleonóra)