Adventi vásár szívvel-lélekkel

Adventi vásárra várta az érdeklődőket december 3-án, a Fogyatékkal élők Világnapján 10-15 óra között Csíkszeredában a Gyulafehérvári Caritas, a Hargita Megyei Mozgássérültek Szervezete és a Hargita Megyei Szociális és Gyermekvédelmi Igazgatóság.

A kézzel készített termékek újra virágkorukat élik. Elég szétnézni a közösségi oldalakon, és csodálhatjuk a szebbnél szebb, és hatalmas kreativitásról árulkodó saját készítésű táskákat, telefontokokat, babákat, adventi koszorúkat, és úgy általában mindenfélét, amit az ember elképzelhet. Jó ez így. A piac elvei egészen egyszerűek: ha van kereslet, akkor van kínálat is. Márpedig egyre inkább ráébredünk, hogy ha a nehezen megkeresett pénzünket a saját közösségünkbe fektetjük vissza, az a mi érdekünket is szolgálja.

December 3-án a Fogyatékkal Élők Adventi Vására azonban egy lépéssel tovább vitte ezt a gondolatot. Hiszen itt évről évre bebizonyosodik, hogy a fogyatékkal élőkben is megvan a képesség a szépségre és igényességre.  Ahogy végigmentem a standok között a termékeket szemlélgetve, teljesen elfelejtettem, hogy hol vagyok. Csodaszép színes képeslapokat, kifogástalan ízléssel összeállított adventi koszorúkat, csipkeangyalkákat, meg sok más hétköznapi és ünnepi kelléket láttam. A standok mögött álltak az ügyes kézművesek és segítőik büszkén kihúzva magukat, mikor fényképet akartam készíteni róluk. Igazi kis közösségek jöttek létre a szomszédos standok között, hiszen nemcsak saját portékájukat, hanem egymáséit is szívesen ajánlották az érdeklődőknek. A Hargita Megye Tanácsa által biztosított melegedőben egy szelet zsíros kenyér és egy pohár tea mellett örömmel újságolták, hogy mit sikerült eladniuk.

A Csíkszereda Megyei Jogú Város Önkormányzatának támogatásával létrejött vásár ünnepi hangulatát emelte a sok fellépő is, hiszen énekelt Laczkó Vivien, Zólya és Larissza, Holló Piroska, Márton Rita, illetve zenélt és énekelt a Napfény együttes, az Octavian Goga Liceum Andante kórusa, valamint a Sapientia egyetem énekkara. Műsoruk nemcsak az árusok szórakoztatását szolgálta, hanem sok járókelőt is odacsalt.

Talán felmerülhet a kérdés, hogy miért pont egy vásárral ünnepeljük meg a Fogyatékkal Élők Világnapját, hiszen nem kis munka elkészíteni a sok terméket, és egész nap állni mellette a decemberi hidegben. A válasz a lehető legegyszerűbb: számukra az az igazi ünnep, ha hasznosnak érezhetik magukat közöttünk, ha ők is számítanak. Milyen jó lenne, ha mindannyiunk hétköznapjaiban is jelen lennének a dolgozó sérültek!

Egy kis ajándékkal térhettem haza aznap. Tímea, aki Gyergyóból érkezett a vásárra, kartonból vágott és színezett ki egy karácsonyfadíszt. Teljes szívéből ajánlotta fel nekem, csak egy kis figyelemért cserébe. Mindenképpen felteszem otthon a karácsonyfára, hisz megígértem!

Endes-Ábrahám Ibolya