Adventre hangolva

Egy vidám kis csengő hangja törte át az egyre hangosodó morajt. A Deus Providebit ház Szent Mihály terme zsúfolásig volt  vidáman cseverésző szépkorúakkal és jókedvű diákokkal.

A Pedagógiai líceum diákjai egy igen különleges kéréssel fordultak az Önkéntes vezetőhöz: egy közös délutánt szeretnének eltölteni idősekkel, hogy ezáltal is megismerjék a régi idők adventi készülődéseit, karácsonyi szokásait. A Teréz Anya Idősek Nappali Foglalkoztató Központ idős tagjai örömmel fogadták e megtiszteltetést, és így el is kezdődött a két generáció közötti híd megépítése.

Egy kis köszöntővel indult e jeles nap, majd a diákok karácsonyi hangulatot idéző énekekkel és versekkel kedveskedtek a szépkorúaknak.

A szívélyes köszöntőt kézműves foglalkozás követte: a fiatalok és az idősek nagyobb csoportokban egy-egy asztalhoz tömörülve  különböző adventi tárgyakat készíthettek. Nagy lelkesedéssel vetették magukat a munkába, miközben a szorgos kezek dolgoztak, egymásnak elevenítették fel a régi idők ünnepi emlékfoszlányait.

A nosztalgiának és a  lelkes munkának köszönhetően: adventi koszorúk, gyönyörű dísz üvegtálak, dekorált hógömbök, ünnepi képeslapok, karácsonyfadíszek születtek. Az itt elkészült színes, hangulatos ünnepi tárgyakat az Erdély FM által szervezett Adventi vásáron bocsátottuk áruba. A vásáron az ünnepi dekorációk eladásán túl, számtalan érdekes tevékenységen  lehetett részt venni: csuhéfonás, adventi koszorú készítés, papírfonás, gyerekfoglalkozások.

(Kacsó Katinka)