Ahány ember, annyiféle csodálatos világ

December 3-a egy különleges nap, egy Ünnep nap. Az Egyesült Nemzetek Szövetsége 1992-ben nyilvánította december 3-át a fogyatékossággal élő emberek világnapjává, hogy felhívja a figyelmet a betegségek, balesetek és katasztrófák következtében hosszan tartó fizikai, értelmi, érzékszervi károsodást szenvedett embertársainkra. A cél, hogy a sérült emberek ne maradjanak magukra nehézségeikben, ne szigetelődjenek el, hanem a társadalom egyenrangú tagjaiként élhessenek. Elfogadás, empátia, az érintett személy számára legmegfelelőbb támogatás és ezek nem csak ezen a napon fontosak.

Így ezen a napon a Caritas Korai Nevelő és Fogyatékkal Élőket támogató programja egy kivételes eseményt szervezett Székelyudvarhelyen, a helyi Polgármesteri Hivatal anyagi támogatásával. Az eseményre megszólítottunk, meghívtunk olyan egyesületeket, alapítványokat, akik sajátos nevelési igényű gyerekekkel és felnőttekkel foglalkoznak nap, mint nap. Így meghívottunk volt a Szent Ferenc Egyesület a Sérült Gyerekekért, Pro Down Alapítvány, Orbán Alapítvány, Erdélyi Magyar Láttásérültekért Egyesület, Lila Pont Fejlesztőközpont, Soha Ne Add Fel Egyesület, Lia és Wolter Alapítvány. A péntek délutáni, Márton Áron Ifjúsági házban megszervezett eseményre számos család eljött, gyerekekkel, testvérrel egyaránt. Az eseményt egy közös ráhangoló dalolással kezdtük, együtt énekelve, mondókázva, különböző hangszereket kipróbálva. A további jó hangulat Vetési Nándor gyerek koncertjével fokozódott. Az interaktív koncertbe a gyerekek is aktívan bekapcsolódtak, együtt énekeltek, táncoltak Nándi bácsival. Ezt követte a közös tánctanulás, ahol Lőrinc Réka vezetésével  szülők, gyerekek együtt  zumbáztak.  A zene és a tánc mindenkié, most is bebizonyosodott, a  pom-pomok  színesebb, vidámabb hangulatot teremtettek e mellé.  A mulatság ideje alatt családi, baráti képek készülhettek, melyeket azonnal kézbe is kaphattak a jelenlevők. A kis “eszem-iszom” közben vidám nevetések töltötték meg a teret. A közös estét feltöltődve, egymásnak örülve zártuk, útravalóul kis mézespogácsával.

A központ munkatársai online térben is elérhetővé tették az ünneplést, így egy nyitott eseményt követhetett minden érdeklődő vagy érintett család. Itt kis meglepetésekkel, videókkal készültek a Székelyudvarhelyen működő alapítványokkal és egyesületekkel közösen. Volt ott mese, mozgás, humor, zene, de legfőképpen hála, szívből jövő szeretet.

A Facebook eseményt itt követhetik.

“Úgy érkeztünk mindannyian, hogy nem volt szavunk
Egyikünk sem kérte, mégis mind itt vagyunk
Piciny magból kikeltünk, mint nyíló virág
Ahány ember annyiféle csodálatos világ
Kisgyermekként tükörbe nézve magunkra ismerünk
De gyakran felnőttként se tudjuk, mit miért teszünk
Megpróbáljuk megérteni a természet szavát
De ahány ember annyiféle csodálatos világ” (Bródy János)

A programot Székelyudvarhely Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatal támogatta, ezúttal is köszönet az egész éves támogatásért!

Zsombori Katalin és Bokor-Péter Tímea, gyógypedagógusok