Ahány ember annyiféle csodálatos világ

Végére ért a vakáció, befejeződött a Karaván is, a Gyulafehérvári Caritas Családsegítő Szolgálatának vakációs programja.

A Jóisten mindannyiunkat értékesnek teremtett, kivétel nélkül mindenkinek adott talentumokat, erősségeket, jó tulajdonságokat. Minden ember felelőssége, hogy ezeket az értékeket felfedezzük életünkben és lehetőségeinkhez mérten tovább kamatoztassuk, használjuk és Isten gyönyörű ajándékaként éljük meg. Az idei Caritas Karaván témája és a pszichoedukációs foglalkozások is ezt a gondolatot járták körül.

A családsegítős munkatársak és önkéntesek a nyári vakációban, Hargita megyében összesen 12 településen szerveztek személyiségfejlesztő és közösségépítő tevékenységeket hátrányos helyzetű gyerekek számára. A Caritas Karaván szervezői egész napos foglalkozások keretében a személyiség önfejlődését részesítették előnyben. A különböző szerep- és kreativitást fejlesztő játékok, kézműves tevékenységek és kis csoportos beszélgetések a gyerekek egyéni kibontakozását, önmegvalósítását segítették.

Udvarhelyszéken: Székelyderzsben, Siménfalván, Zetelakán, Farkaslakán, Oroszhegyen; Gyergyószéken: Csomafalván, Szárhegyen, Remetén, Orotván; Csíkszéken: Szentimrén, Delnén és Madéfalván örvendeztették meg a gyermekeket a programszervezők. Az egész napos foglalkozásokon több mint 700 gyermeket szólítottunk meg, akik számára minden településen ebédet is biztosítottunk.

Az egész napos vakációs programban szerepeltek nagy csoportos, mozgást fejlesztő játékok, de volt énektanulás is: ezúttal Bródy János Mindannyian mások vagyunk című dalát tanítottuk meg a gyerekeknek előbb énekelni, majd mutogatni is. A kis csoportokra való osztást korosztály szerint oldottuk meg, itt közösen különböző kreatív játékok, kézműves tevékenységek és beszélgetés során dolgoztuk fel a karaván témáját.

Az ebéd után, délután következhetett a mindenki által kedvelt Tini Olimpia, amely során különböző ügyességi vetélkedőkön, játékokon (mint pl. gátfutás, szappan forma1, zsáklökés, gumicsere, autóvontatás, paraolimpia) mérhették össze tudásukat a gyerekek. A megmérettetés díjazással, éremosztással és csoportképkészítéssel zárult. A díjazás során igyekeztünk odafigyelni, hogy minden gyerek kapjon édességet. Egy-egy nehéz sorsban élő gyerek kellemesen élte meg, hogy felállhatott a dobogó legfelső fokára, sikerélményt jelentett számára, hogy ha tanulásban nem is jeleskedik mindig, de ezúttal dobogóra állhatott, érmet kaphatott és a falutársai is tapssal jutalmazták.

A Karaván program mindennap kiértékeléssel zárult, mely során a szervezők elmondták benyomásaikat, tapasztalataikat, észrevételeiket.

Partnereink, támogatóink voltak: Hargita Megyei Tanácsa és a keretében működő Szociális és Gyermekvédelmi Igazgatóság, az adott települések önkormányzatai, közbirtokosságai és helyi támogatók. A gyermekek nevében köszönjük nekik!

(Péter Szabolcs)