„Ahol két ember van, oda én is megyek”

A Gyulafehérvári Caritas Csíkszék több településén segíti az időseket otthoni beteggondozói szolgálat, idősotthon, nappali foglalkoztató központok, időseknek szóló csoportok, szociális kantin működtetése által. A tavaly ősztől működő csíkmadarasi többcélú központban valósítja meg közös programjait a Caritas és a Csík Leader Egyesület ahol Balázs Csilla idősgondozó heti rendszereséggel tart foglalkozásokat 65 év fölötti egyedülálló, csíkmadarasi, madéfalvi és csíkdánfalvi nyugdíjas személyek részére.

Az időseknek szóló közösségi tevékenység legfőbb hozadéka: családias hangulatban vehetnek részt foglalkozásokon, kirándulásokon ezáltal legyőzve a magányt. Ezt mi sem bizonyítja jobban, mint a szépkorúaktól érkezett válaszok Csilla azon kérdésére, hogy miért szeretnek a központba járni: „Örvendtem, mikor meghallottam, hogy Madarason kezdődik egy ilyen csoport, és hogy itt lehetek. Szívesen jöttem, kell a társaság.” „Ha nem volna ez, akkor ki kellene találni, ez egy nagyszerű dolog. Alig várom, hogy jöhessek.” „Amikor meghallottam, hogy miről van szó, én voltam a legboldogabb. Társaságban vagyok, tudunk társalogni.” „Örömmel jövök, jól érzem itt magamot, minden nagyon tetszik.” „Ahol két ember van, oda én is megyek, úgy kívánkozom az emberek közé.” „Örülök, hogy jöhetek. Bár minden nap kedd lenne, a társaság miatt szeretek ide járni.” „Nagyon jó a társaság, s együtt vagyunk.” Tényleg úgy összeszoktunk, mint egy család.” „Jó, hogy jöhetek ide, mert sokat vagyok egyedül otthon.”

A központban zajló tevékenységek igen változatosak: reggelente különböző mozgásformák vannak, memóriafejlesztő és szellemi frissességet megőrző feladatok, játékok, valamint a kirándulások és a névnapok közös megünneplése teszi még emlékezetesebbé az ott eltöltött időt. „A legjobb élményem, hogy tornászunk, kacarászunk és egymást megértsük.” „Jó volt, hogy kirándulni voltunk, kikapcsolódtunk. Még megismételhetjük, a jónak egyáltalán nem vagyunk rontói.” „A legjobb élmény az, hogy hova tovább összetartozunk, és minden alkalommal újabbnál újabb örömkapcsolatok vannak köztünk.” „Szeretek rajzolni, festeni, énekelni.” „Nekem a legnagyobb élményem a tánc, a kirándulás, a torna.” „Nagy meglepetés volt számomra, hogy milyen gazdag a foglalkozás, mindenfélével foglalkozunk, nagyon tartalmas. Ennél szebb munkát, mint amit itt csinálnak, nem lehet máshol találni.”

András Rozália

Kapcsolódó írások:

A projekt bemutatása >>> BŐVEBBEN
Tájékoztató rendezvény a csíkmadarasi többcélú központ működtetéséről >>> BŐVEBBEN
Sikeres képzés >>> BŐVEBBEN
Képzés vállalkozni akaróknak >>> BŐVEBBEN
Életvidám időskor >>> BŐVEBBEN
Kórházi segédápoló képzés indult >>> BŐVEBBEN
Nyertes üzleti tervek >>> BŐVEBBEN
Húsvétra hangolódás Csíkmadarason >>> BŐVEBBEN