Ajándékcsomagok gyermekeknek

Az éves rendszeres foglalkozások mellett decemberben különösen odafigyelünk gyermekeinkre. Itt volt a Mikulás, jön az angyal, megannyi csillogó szempár lesi az ajándékokat, de bizony nem mindenkinek jut. Isten háta mögötti falvak gyermekei leskelődnek az óvodák, tantermek ablakain át, hogy mikor toppan be hozzájuk is az ősz szakállú apó, ezüstszárnyú angyal.

Cipősdoboznyi szeretet Mikulástól karácsonyig

Ebben az időszakban kollegáinkból, önkénteseinkből Mikulások és angyalok lesznek, ajándékokkal megrakott piros autókkal keresik fel a gyermekeket. Már december 6. előnapja is nagy sürgés-forgással kezdődött meg Marosvásárhelyen a Caritas háza táján. Németországból a Humedica szervezettől Marosvásárhelyre több mint 1800 ajándékdoboz érkezett, amelyet közel negyven településre osztottak szét. A szervezet önkéntesei már reggeltől dolgoztak a Triplast cég által ingyenesen rendelkezésre bocsátott raktárépületben. Volt olyan személy, aki szabadnapot vett ki, hogy eljöhessen segíteni, a dobozok szétválogatásában, azért, hogy idén is minél több gyermeknek szerezhessen örömet.

A dobozokat elsősorban és nagyobb részben azokhoz a szociálisan hátrányos helyzetű gyerekekhez juttatjuk el, akik év közben a látókörünkbe kerültek, valamelyik programunk gondozottjai: például fogyatékkal élők, korrepetáló csoportokban résztvevők, kórházi meseolvasó csoport kis betegei, és így tovább. A megmaradt dobozok főleg a plébániákon kerültek és kerülnek kiosztásra, kis részben még egyéb partnerszervezeteken keresztül jutnak el a gyermekekhe
z – foglalta össze Török Bernadett a Maros megyei szeretetakciót.

A cipősdobozok nagyrésze vidékre került. Bözödön, ahová Nagy László családsegítő munkatárs jár ki és keddenként játszóházas foglalkozást tart, az óvodások nagy csendben és szófogadóan várták, hogy most mi fog történni. Egy roma kislány hitetlenkedve és kerekre nyílt szemmel kérdezte meg, hogy ő is kap-e ilyen szép csomagot? Erdőszentgyörgyön az idősekre is gondoltak korbeli társaik. Szent Miklós ünnepét úgy ünnepelte meg a Caritas helybeli idősek csoportja, hogy saját készítésű süteménnyel lepett meg 28, ágyhoz kötött, egyedül élő, az otthoni beteggondoz ellátásában lévő személyt.

Pár hópehely már éreztette december 7-én reggel a Hargita megyei csibai óvódában és elemi iskolában, hogy a mikulás megrázta a szakállát. Ezúttal egyenesen Németországból jött a gyerekekhez piroskabátos önkéntesek képében, hogy megörvendeztesse azt a 63 gyereket, akikhez nem minden évben érkezik meg a Mikulás. Az óvónéni elmondta, hogy iskolabusszal hozzák naponta a gyerekeket olyan kis településekről, ahol megszünt már az oktatás, gyakran nagyon szegény családok gyerekei akik szociális segélyből, alkalmi munából élnek. Ezek a csomagok nagyon sokat jelentenek nekik: talán egy külföldi gyereknek ez nem egy örömforrás, de itt nálunk ez a pár apróság jelenti az ünnepet a gyerekeknek. A német önkéntesek pedig saját költségükön jöttek, hogy láthassák az apró szemekből sugárzó örömöt. Négy nap alatt 2500 csomagnak kerestek gazdát, mi pedig a Caritas munkatársai segítettünk nekik abban, hogy minél több helyen személyesen adhassák át az ajándékokat.

E történetekhez hasonlóan zajlik az ünnepvárás a cipősdoboz-akció keretében a Gyulafehérvári Caritas valamennyi helyszínén. Idén több tízezer (eddig 26.300) cipősdoboznyi ajándék érkezett Fehér, Hargita, Hunyad, Kovászna és Maros megyékbe, hogy a gyermekek ünnepe szebb legyen. Az ünneplőbe öltöztetett cipősdobozokat német családok, adakozók csomagolták és hozzánk a Round Table Stiftung, Ladies Circle, Humedica szervezeteken keresztül érkezett, nekik ezúton is köszönjük!  (Kelemen Eleonóra, Molnár József)