Akadályozottsággal élő fiatalok komplex fejlesztőprogramja

Az ép értelmi képességű és fizikailag egészséges fiatalok egész életükben önállóan tudnak döntéseket hozni, szabadon tudnak mozogni a mindennapi életvitelükben, képesek tanulni, ismereteiket bővíteni. Az ép fiataloknak az összes érzékszervük adott, ami a mindennapi élethez elengedhetetlen, úgy mint a hallás, látás, tapintás, érzékelés, gondolkodás és mozgási kompetencia, szemben az akadályozottsággal élő társaikkal. Nagyon sok esetben a valamilyen sérüléssel élő fiatalok nehezen tudnak beilleszkedni a társadalomba, lehetőségeik korlátozva vannak, ezért számukra egy másfajta komplex programot kell létrehozni, ahol jól érezhetik magukat. Egy olyan helyet, ahol könnyen be tudnak illeszkedni, hasznosnak érezhetik magukat, sikerélményük garantált, munkaszeretetük is erősödhet, a valahová tartozás élménye is biztonságot nyújt, ahol azt érezhetik, hogy rájuk is szükség van, hogy ők is fontosak.

A sérüléssel élő fiatalok képesség, munka- és személyiségfejlesztése sosem kész, mindig van mit bővíteni, rugalmasan lehet változtatni az egyéni igényeknek és lehetőségeknek megfelelően. Ezért döntöttünk úgy, hogy a fiataljaink fejlesztésében az önálló munkavégzésre, valamilyen terméknek az előállítására helyezzük a hangsúlyt. Június közepe óta fiataljaink aktívan készülődnek a karácsonyra, adventre. Rengeteg szép, hasznos alkotás született nekik köszönhetően. Az általuk készített termékeket két vásáron igyekszünk értékesíteni: a Csíkszépvízi Adventi Vásárban, valamint a Szent Ágoston Nappali Foglalkoztató Központ előtt szervezett Adventi vásár keretén belül. A támogatóinkról sem feledkeztünk meg, ezért őket is meglepjük egy kis figyelmességgel, melyet a fiataljaink, gyerekeink készítettek.

A Fogyatékos Emberek Világnapja nagy ünnep számunkra. Nappali foglalkoztató központjainkban sajátos módon ünnepeltük meg bejáróinkat. Volt, ahol közös énekléssel, közös verssel, pizzázással, volt, ahol online verssel, énekkel és mesével. Közös volt minden helyszínen a „Mindannyian mások vagyunk” kiállítás, amely olyan portékákból tevődik össze, amely a fiataljainkat, gyerekeinket ábrázolja munka közben. A kiállítás online térben és személyesen is megtekinthető volt négy központunkban:

  1. Szent Anna Nappali Foglalkoztató Központ – Székelyudvarhely;
  2. Márton Áron Nappali Foglalkoztató Központ – Gyergyószentmiklós;
  3. Szent Ágoston Nappali Foglalkoztató Központ – Csíkszereda;
  4. Korai Nevelő és Fejlesztő Központ – Marosvásárhely.

A fiatalok által készített termékek és a kiállítás a Hargita Megyei Szociális és Gyermekvédelmi Vezérigazgatóság támogatásával jött létre. Köszönjük szépen, hogy hozzájárultak ezen csodálatos tárgyak megszületéséhez.

Termékeink online is megvásárolhatóak: egy bizonyos terméket az kap meg, akitől az átutalás már beérkezett hozzánk. Az online kifizetéseket a következő számlaszámra fogadjuk: RO62 RNCB 0152 0159 6960 0002. (Számlatulajdonos: Caritas Asistenta Sociala Filiala Organizatiei Caritas Alba Iulia, CF 1213139. Az összeg contributie benevola megnevezéssel utalható).

Vécsey Hajnal Melinda, gyógypedagógus