Akcióban a csíki fiatalok

Ha május, akkor sokan kimozdulnak a négy fal közül, kimennek a természetbe, a szabad levegőre, ilyenkor kezdetét veszik a szabadtéri rendezvények, különböző programsorozatok, falunapok, majálisozás.

Az elmúlt hétvége a csíki régióban is eseménydúsra sikeredett:

Csíkpálfalván Falunapokat tartottak, míg Csíkszentimrén nosztalgiamajálist szervezett a Polgármesteri Hivatal. A Caritas Családsegítő Szolgálatának jóvoltából mindkét településen működik kallódó csoport, melynek tagjai szívesen kapcsolódtak be a szervezésbe. A kallódó csoport mindkét településen közel két éve alakult, azzal a céllal, hogy aktivizálja a vidéken élő fiatalokat, ösztönözze őket az önállóságra és a későbbi munkára, hogy saját településükön különböző programokat szervezzenek, és ez által bevonják, megszólítsák a fiatal társaikat is.

Csíkpálfalván május 3-5 között szervezték meg az idei falunapokat, amelyen besegített a szervezésben a Caritas Családsegítő Szolgálata által működtetett ifi csoport is. Szombaton a P.T.K. (Pálfalvi Tini Klub) tagjaival közel 50 gyereknek szerveztünk különböző ügyességi vetélkedőket, csoportösszerázó játékokat, de volt harácsolás is, melynek keretében a csapatokra osztott gyerekek különböző tárgyakat (pl. házi szappant, pipát, WC tetőt, hokibotot… stb. ) kellett összegyűjtsenek a faluból. Volt olyan programpont is, mikor bajuszos bácsit, vagy egy idén férjhez menő menyasszonyt kellett bemutatni a zsűrinek. A résztvevők nagyon élvezték a vetélkedőket, de a legkedveltebb program a vizes-lufibajnokság volt, melynek keretében a gyerekek vizes lufikat, vízzel töltött gumikesztyűket dobáltak egymásnak, úgyhogy azt pokróccal ki kellett fogni, különben nem maradtak szárazon.

A vetélkedők után pedig a megérdemelt díjkiosztás, amelyen minden gyerek kapott ajándékot és emléklapot. Élményekkel teli nap volt, mindenki jól érezte magát. A szervező csapat (P.T.K.) és a Caritas Családsegítő Szolgálata ezúton is köszönetét fejezi ki a Csíkpálfalvi Polgármesteri Hivatalnak a támogatásért és, hogy minden évben számít szervezésünkre.

Csíkszentimrén május 5-én vasárnap a falu egyik jelképének számító Henter-kúria udvarán szervezték meg a nosztalgiamajálist, melynek elsődleges célja felidézni a rég-múlt idők majálisait, és, hogy összegyűjtse a helybélieket egy kis nosztalgiázására, közmunkára és kikapcsolódásra.

A második alkalommal megszervezett szabadtéri majálisozás programja gazdagra sikerült: helyi rezesbanda fújta a talpalávalót, a tanácsosok jóvoltából bográcsba pityókás tokányt főztek, melyből mindenki ehetett, volt erős ember-vetélkedő, és a Caritas Családsegítő Szolgálata által tevékeny kallódó csoport tagjai is kreatív játékokkal, ügyességi vetélkedőkkel, méta- és vizes lufi-bajnoksággal készültek a gyerekek és a fiatalok számára.

A Szentimrei Tini Klub (Sz.T.K.) néven működő kallódó csoport tagjai sok játékkal (labdajátékok, vízadogatás, üvegezés, tatárjárás, mocsárjárás, a legjobbak játéka) készültek az eseményre, mindenik játékért egy-egy csoporttag felelt. A vetélkedőkbe szívesen kapcsolódtak be az óvodások és kisiskolások, akik különböző ügyességi játékok révén kipróbálhatták leleményességüket, tesztelhették egyensúlyérzéküket és rábízhatták magukat a csoporttársaik ügyességére. A vetélkedők után különböző nyereményekkel (édesség, plüss állatok, játékok) díjaztuk a gyerekeket.

Mind a pálfalvi, mind pedig a szentimrei kallódó csoportom tagjai ügyesen kivették részüket a szervezésből, kitartóan és jókedvűen dolgoztak, dicséret illeti őket és munkájukat, remélem, hogy a jövőben is sok közös programban, élményben lehet részünk.

(Péter Szabolcs, a Caritas Családsegítő Szolgálat munkatársa)