Akcióban az önkéntesek

Élelmiszercsomagokat állítottak össze és szállítottak ki a Caritas önkéntesei Maros megyei hátrányos helyzetű családoknak

A Gyulafehérvári Caritas a közelgő karácsonyi ünnepek alkalmából mintegy 120 Maros megyei, rossz anyagi körülmények között élő család számára juttat el élelmiszercsomagokat. Erre a célra szánt összeget, 3242,25 lejt, a nélkülözőkkel szolidaritást vállaló marosvásárhelyiek adományozták november 14-én a Színháztéren megrendezett Egymillió csillag a szegényekért elnevezésű akción.
Az alapélelmiszereket (lisztet, olajat, cukrot, rizset, konzervet és édességet) tartalmazó csomagokat december 9-én állították össze a szervezet önkéntesei a Caritas marosvásárhelyi székhelyén, a Deus Providebit Házban. Majd ki is szállították őket az otthoni gondozásban dolgozó munkatársak segítségével a szolgálat adatbázisában szereplő, nehéz anyagi helyzetben lévő családokhoz, magányos idősekhez.
 
Az akcióban résztvevő önkéntesek nyilatkozták:
Debreczeni Zoltán, 38 éves munkanélküli:
Jelenleg munkanélküli vagyok és inkább jöttem segíteni másokon, minthogy otthon üljek a televízió vagy a számítógép előtt. Örvendek, hogy tudok segíteni az élelmiszercsomagok összeállításában a szegény családok számára.
 
Schöneberger David, 19 éves önkéntes, Merzig (Németország):
Németországban minden férfi köteles egy évig katonai szolgálatban vagy helyette szociális munkában részt venni. Nem szívesen választom a katonai szolgálatot, mert elég agresszív a kiképzés, én meg jobban szeretem a szabadságot, mintsem a parancsolgatást. Úgy gondoltam, hogy hasznosabb, ha embereken segítek, ezért választottam az önkénteskedést szociális téren. Azért jöttem egy évre Romániában, mert adódott a lehetőség, és szeretném megismerni az itteni embereket, gondolkodásukat, kultúrájukat, amennyiben tőlem telik segíteni problémáikon. A mostani akció is e célnak megfelelő volt.
 
Máté Enikő, 26 éves fordító:
Sajnos későn értem ide, de majd segítek a csomagok kihordásában. Amúgy az önkénteskedésre szívesen szakítok időt, úgy érzem, hogy ezáltal hasznos tagja vagyok a közösségnek. Nem szeretnék elveszni ebben a rohanó világban, jól esik megállni egy percre és segítséget nyújtani, legyen az egy beszélgetés vagy akár dobozok rakosgatása. Az embereknek már elég, ha két-három jó szó erejéig is hozzájuk fordulunk. A Caritasra a világhálón találtam rá, és úgy jöttem el ide segíteni a rászorulókon, míg Kolozsváron voltam, addig is önkénteskedtem a Diakónia szervezetnél. (Molnár József)