Akkreditált felnőttképzések a Caritas Iskolánál

A Csíkszeredában, Marosvásárhelyen és Gyergyószentmiklóson induló képzések során nemcsak a gyermekközösségekben vagy tanügyi intézményekben dolgozó személyek, hanem az otthoni gyermekfelügyelet iránt érdeklődők, de akár kisgyermekes szülők is használható tudás birtokába juthatnak. Képzéseink által olyan plusz információkat szerezhetnek, amelyek hozzájárulnak a gyermekek egészséges fizikai és szellemi fejlődéséhez, segítenek a gyermekekkel és a családtagokkal való hatékony kommunikációban.

Az elméleti órák tananyagához tartozik a gyermekek fizikai és szellemi fejlődésével kapcsolatos alapismeretek, a gyakoribb gyermekbetegségek tüneteinek felismerése és kezelése, elsősegélynyújtási alapismeretek, a gyermekek megfelelő táplálkozásával kapcsolatos ismeretek. A résztvevők betekintést nyerhetnek a gyermekek mozgásfejlődésébe, kinaesthetics szemléletmód alkalmazásába. Megismerhetik a játékok szerepét és alkalmazását a gyermekekkel való munkában, valamint a napi tevékenységek hatékony megszervezésébe.

A képzés során kiemelt szerepet kap a gyakorlati oktatás, amely óvodákban, bölcsődékben, gyermekvédelmi és gyermekneveléssel foglalkozó intézményekben zajlik. A képzés időtartama 360 óra, amelyből 120 órát az elméleti oktatás, és 240 órát a gyakorlat tesz ki.

Április folyamán zajlik a jelentkezés a képzésre, a részvételi szándékot, illetve a képzéssel kapcsolatos kérdéseket a Caritas Iskola munkatársainál lehet jelezni az [email protected] e-mail címen, valamint az alábbi telefonszámokon:

  • Csíkszereda: 0732-830.021 – Udvari Melánia,
  • Marosvásárhely: 0732-830.147 – Sável Erika,
  • Gyergyószentmiklós: 0732-830.162 – Hompoth Terézia.
     

A jelentkezés előfeltétele minimum 8 osztály. A képzésre való beiratkozás díj 100  lejbe, a részvételi díj pedig 600 lejbe kerül (három részletben fizethető).

A Caritas Iskola képzései olyan felnőttképzések, melyek az adott munkakör betöltéséhez, a foglalkozás, tevékenység gyakorlásához szükséges képesítés megszerzésére, az elhelyezkedés segítésére irányulnak. A gyermekgondozó mellett ma már több más kapcsolódó területen is szervezünk akkreditált képzéseket: korházi segédápoló, idősgondozó, kinaesthetics és tréner. A szakmai szakképzések mellett a Caritas Iskola ápolási területen is szervez továbbképzéseket.

Marosvásárhelyen és Csíkszeredában jelenleg tréner, Gyergyószentmiklósón idősgondozó és tréner képzés, Székelyudvarhelyen pedig gyermekgondozó, formator, illetve  elsősegély képzés zajlik.

„Nagyon örülök, hogy lehetőségem volt erre a képzésre járni. Nekem nem a diploma volt a lényeg, csak egy kíváncsiság és remény volt bennem, hogy olyan dolgokat tanulhatok ezen a képzésen, amit felhasználhatok a saját életemben. Amikor a képzésre jártam, akkor 1 és fél éves volt a kisfiam és nagyon örültem, hogy itt mindent megkérdezhetek, ami érdekel, olyan emberektől, akik hitelesek és több tapasztalatuk van, mint nekem vagy a környezetemnek. Úgy érzem, hogy nagyon sok jó ötlettel, praktikával gazdagodtam. Sokszínű volt a paletta, amiből válogathattunk és mindegyik hasznomra vált és válik a mindennapi életemben.” (Gulassa Szidónia, Gyergyószentmiklós)

(Bedő Krisztina)