Aktív jelenlét Erdély ifjúsági rendezvényein

A Caritas családsegítő szolgálata jelen volt a marosvásárhelyi Félsziget Fesztiválon és a gyergyószentmiklósi EMI-táborban

Félsziget Fesztivál
A Gyulafehérvári Caritas családsegítő szolgálata részt vett a Marosvásárhelyen megrendezett Félsziget Fesztiválon, a Civil Falu sátorban, amely a fesztiválon résztvevő, aktív civil szervezetek találkozóhelye. Idén több mint 30 szervezet vett részt a rendezvényen különböző területekről.

Tevékenységünk célja az volt, hogy megismertessük a családsegítő szolgálatot a fiatalok körében, hogy tudják, milyen kérdésekkel fordulhatnak hozzánk és mely programjainkba kapcsolódhatnak be. A rendezvény teljes időtartama alatt jelen voltak a marosvásárhelyi és a gyergyószentmiklósi kirendeltség munkatársai. Az általunk felkínált programot próbáltuk úgy összeállítani a fesztivál lakóinak, hogy interaktívak, érdekesek és  mozgalmasak legyenek.

Tevékenységünket tematikus napokra bontottuk le: párkapcsolati nap (önismeret, nemi különbségek, nemi öntudat, kommunikáció a kapcsolatban, családból hozott sémák, szokások), pályaválasztási nap (önismeret, fiú/lány foglalkozások, generációk közötti kommunikáció, szülői elvárás vagy saját döntés, döntések, döntéshelyzetek), kommunikáció- és konfliktuskezelő-nap (kommunikációs stílusaink, stratégiáink, coping mechanizmusok, konfliktuskezelésünk), kortárscsoport- és függőség-nap (veszélyek, függőség, szabadulás, alternatívák az anyag helyett), generációk közti híd-nap (különbözőségek, generációk, életkorok előnyökkel, hátrányokkal).
Az érdeklődők emellett kérdőíveket tölthettek ki, játszhattak, a napi témához kapcsolódő powerpointos bemutatókat nézhettek.

***

EMI-tábor
A gyergyószentmiklósi családsegítő szolgálat hozzájárult az EMI tábor (Erdélyi Magyar Ifjak) programjának színesebbé tételéhez. Programjaink a szabadidő hasznos eltöltését kínálták, valamint a táborlakóknak lehetőségük nyílt egymás jobb megismerésére és az együttműködési képességük fejlesztésére. Az általunk használt módszer kiscsoportos tevékenység volt, amely a különböző fejlesztő játékok és gyakorlatok által lehetővé tette, hogy a résztvevők kipróbálhassák magukat különböző szituációkban. Ez a tapasztalat számukra hasznos volt, mert fejleszthették a kommunikációs képességüket, az önérvényesítés képességét, az empátiát, a vitakészséget, az együttműködés képességét. Programjaink iránt nagy volt az érdeklődés az Erdély és Magyarország különböző településeiről érkezett résztvevők körében.