Aktív szépkorúak télen-nyáron

A vidám, aktív, egészséges élet a szépkorúakat is megilleti. Ezzel bizonyára azok is egyetértenek, akik szeretnek társaságba járni, és szívesen látogatják a marosvásárhelyi Teréz Anya Idősek Nappali Foglalkoztató Központját. Nem hiába, hiszen itt évszaktól függetlenül egyéni igényeikre szabott és érdeklődési körüknek megfelelő tevékenységek várják őket.

Napi rendszereséggel kerül sor a szépkorúak tornájára, emellett angol és német nyelvű tevékenységek is zajlanak. Az idősek részt vehetnek mentálhigiénés, lelki egészségmegőrző csoportfoglalkozásokon és klubtevékenységeken, átélhetik egy olyan közösség megtartó erejét, amely daganatos betegeket támogat. Ebbe a csoportba folyamatosan jelentkezhetnek daganatos betegségben szenvedő idősek. Mivel többen jelezték, hogy szívesen megtanulnák a számítógépes eszközök használatát, munkatársaim hamarosan alapszintű számítógépkezelő foglalkozásokat is beiktatnak az idősek mindennapjaiba. Várhatóan újabb csoport is alakul Agyfenők néven, amelynek fő tevékenységét játékos és szórakoztató agytornagyakorlatok képezik majd.

Ez a nyár elsősorban a tánctanulásról szól. Szenior élménytánc ritmusai szűrődnek ki a Caritas Ház elfüggönyözött terméből, ahol az idősek vidám táncokat gyakorolnak munkatársammal. Minket, itt dolgozókat, furdal a kíváncsiság. Mennyire jó lehet az a tánc ott bent, onnan tudjuk, hogy ritmusra nyeljük az ételt az ebédlőben, és dobolunk a lábunkkal az asztal alatt.

A napsütés és Erdély szép tájai kellemes sétákra, kirándulásokra csalogatják az időseket. A Teréz Anya Idősek Nappali Foglalkoztató Központjának munkatársai és segítőkész önkéntesek kísérik őket. Az időjárástól függetlenül, heti rendszerességgel, fergeteges römipartik is zajlanak itt. De nem ez a szépkorúak egyetlen szórakozása. A jól ismert játékon kívül gyermeki kíváncsisággal próbálnak ki minden újdonságot.

Orbán Júlia

Kapcsolódó írások:
Szeptembertől új szolgáltatások a Caritasnál >>> BŐVEBBEN
Kiadvány demenciával élők és hozzátartozóik számára >>> BŐVEBBEN
Hogyan gondoskodjam? >>> BŐVEBBEN
Idősekkel foglalkozó szakembernek lenni a 21. században >>> BŐVEBBEN
Ráncok, mert nevettek. Ősz haj, mert törődtek. Sebek, mert éltek. >>> BŐVEBBEN