Alapellátás ott, ahol nem telne rá

A berecki Bokor család nyolcadik gyermekeként jött világra István 1997. december 17-én. Születése után Down-kórral diagnosztizálták, melyet egy genetikai rendellenesség okoz, a 21-es kromoszómapár hibás osztódásának következtében alakul ki. Vezető tünetei a több szervrendszert érintő anatómiai rendellenességek és a változó súlyosságú értelmi fogyatékosság.
István betegsége következtében nem tud beszélni és egyedül étkezni sem. Édesanyja, Mária, kizárólag pépesített étellel tudja táplálni. Nyugdíjba vonulásáig ő egyben gyermeke személyi gondozója is volt, viszont az utóbbi időben több segítségre szorul az alapellátást figyelembe véve. Az inzulinfüggő cukorbetegsége és szívproblémái változó egészségügyi állapotot eredményeznek Máriánál, így hatalmas segítséget jelent mindkettejük számára a Gyulafehérvári Caritas Otthoni Beteggondozó Szolgálatának tevékenysége.
A szerény körülmények között élő anya és fia kétszobás háza nem rendelkezik sem vezetékes vízzel, sem fürdőszobával. Lakásukat télen fával fűtik. Az édesanya nyugdíjából és az állam által biztosított segélyből próbálják kihúzni egyik hónaptól a másikig. A MOL Románia támogatásának köszönhetően munkatársaink biztosítani tudják István számára az alapápolást, így Máriának már nem kell fáradoznia fia fürdetésével és pelenkázásával.