Alfalvi ajándék: ünnepi eledel 220 idősnek

Gazdag angyaljárás van idén Gyergyóalfaluban, ahol az ajándékcsomagok mellett valami különlegesség is az ünnepi asztalra kerülhet. András Ildikó, a Caritas munkatársának régi álma az, hogy Alfaluban és a hozzá tartozó Borzonton Szentestén minden asztalra jusson töltött káposzta. 220 asztalra biztosan jutott.

Két nap tüsténkedtek önkéntesek a Kultúr Centrum konyháján. Készült az ajándék az idősek számára. András Ildikó, a Caritas munkatársa elmondta, egy ajándékozási folyamat része ez, ugyanis az októberi Egymillió csillag karitatív akció során összegyűlt adományokból harminchét ajándékcsomag lett. Édességek és tartós élelmiszerek jutottak így idősekhez, nagycsaládosokhoz. Aztán lett még pénz további tíz élelmiszercsomagra helybéliektől, ráadásul további tizenöt idős embert is sikerült megörvendeztetni: az otthoni beteggondozók, akik Svájcban egy idős embert ápoltak, adománnyal tértek haza, ajándékot vásároltak belőle. Aztán pedig a régi álom megvalósulására is alkalom adódott.

„Arra vágytam, hogy az időseknek, akiknek erejük fogytán, vagy éppen pénzük, kedvük nincsen, hogy az ünnepre töltött káposztát készítsenek, vigyünk mi. A Kultúr Centrum vezetője azt mondta, ennek semmi akadálya, a konyhán elkészíthető, az egyházi szeretetszolgálat-csapat, a Vincések is szívesen csatlakoztak, ugyanis ők már évek óta figyelmet fordítanak ünnepek táján az ajándékozásra. Idén is azt keresték, miként tehetnék szebbé a közösség karácsonyát. Ráadásul a Kaláka-koncerten gyűlt összeget is erre használhattuk az önkormányzat jóvoltából, hát volt kedven tovább álmodozni” – mondja András Ildikó, aki meglepetést tervezett, de a következő napokban ő lepődött meg nagyon sűrűn. Szárhegyről sikerült megvásárolni a kilencven kilogramm káposztát, melyből éppen 1259 levél jött ki, a töltelékbe járó húst félárban adta a megkeresett vállalkozó, egy másik pedig ingyen hozott még tíz kilót, hogy kevés ne legyen. Kerültek asszonyok is a töltelékkészítéshez, a dobozokért és kenyérért nem kellett pénzt adni. Egy-egy fél bejgli lett volna a desszert, de került mellé több mint ötszáz darab díszes mézes pogácsa, szaloncukor, és még egy kis fenyőág is a csomagra díszítőként – egy férfi karácsonyfáját ajánlotta fel e célra.

Összeszámolták a községben lévő idős embereket, hozzáadták azokat, akik egyedül élő férfiak, és valószínű, nem a káposzta összerakással töltik az idejüket. Mikor látták, hogy a kétszázat meghaladja a kipécézettek száma, elkezdték csinosítani a lajstromot, aztán, amikor kiderült 220 ajándékcsomag készülhet az adományokból, boldogan vittek mindenkinek ünnepi eleséget. Szombaton este András Ildikó jelentette: a finomságok kézbesíttettek, természetesen ezúttal is sok jó ember kalákájának köszönhetően. Azt is elmondta, az idősek örömmel fogadták, az alfalvi közösségnek hálásan köszönik. Az ötletgazda is gazdagodott. Azt látta meg, hogy bár távolról az idős úgy tűnhet, neki semmire sincs szüksége, közelről észrevehető: egy vacsorára való töltött káposzta is lehet megható ajándék.

Balázs Katalin – Székelyhon