Állat- és növénytermesztési képzés Ditróban

Tudásukat gyarapíthatják, pályázatokhoz szükséges oklevelet szerezhetnek a gazdák azon az akkreditált képzésen, mely Gyergyóditróban indult a Caritas Vidékfejlesztés és Romániai Magyar Gazdák Egyesülete Maros Szervezete (RMGE–Maros) szervezésében. Huszonhatan iratkoztak be mostanáig, a fennmaradt pár helyre július 16-ig még lehet jelentkezni.

A ditrói önkormányzattól érkezett felkérés a Caritas Vidékfejlesztéshez akkreditált képzésszervezésre. A gazdáknak ugyanis szükségük van új ismeretekre, tapasztalatcserére és dokumentumra is, mely pályázáskor hozzáértésüket bizonyítva vissza nem térítendő támogatáshoz segíti őket. A Vidékfejlesztés igent mondott, és partnerségben az RMGE–Marossal meghirdették, elindították a közös képzést. Az itt szerzett tudást a munkaügyi és oktatási minisztérium pecsétjével is ellátott oklevél bizonyítja, mely a növénytermesztésben és állattenyésztésben dolgozó szakképzett személyeknek jár.

A 180 órás mezőgazdasági képzésből 120 óra gyakorlat, 60 pedig elmélet. Ez utóbbiból az állattenyésztés elméletét Dán Péter volt falugazdász kezdte el, őt egy állatorvos követi, majd növénytermesztési szakemberek osztják meg tudásukat. A szervezők úgy tervezik, hogy a szakmai gyakorlatra a Caritas Vidékfejlesztés tangazdaságában, illetve a partnerszervezet által javasolt Maros megyei helyszínen kerül sor – tájékoztatott Kémenes László falugazdász képzésszervező. Elmondta azt is, hogy egyfajta generációváltás jellemzi a gyergyószéki gazdatársadalmat – ezt igazolja a beiratkozottak életkora is. Jól látszik az is, hogy a fiatal gazdák számára fontos a gazdaságuk színvonalának növelése, és ezt tudásukkal, gépek korszerűsítésével kívánják elérni.

Annak ellenére, hogy elkezdődött a huszonhat tagú csapat tanulása, még nincs behozhatatlan hátrány, tehát lehet jelentkezni a fennmaradt helyekre legkésőbb péntekig, július 16-ig Kémenes Lászlónál a 0730 015 195-es telefonszámon, a [email protected] e-mailcímen, de akár a Vidékfejlesztés közösségi oldalán is.

Balázs Katalin