Állatokkal való támogatás mint horgászbot a rászorulóknak

A járvány következtében egyre többen kerülnek nehéz anyagi helyzetbe, akiknek lassan a napi betevőért, a fennmaradásért kell küzdeniük. Különösen válságos a helyzet a vidéki településeken, ahol egyébként is kevesebb munkahely áll az álláskeresők rendelkezésére. Térségünkben a vidéknek ugyanakkor megvan az az áldásos előnye, hogy lehetőséget biztosít mezőgazdasági tevékenység folytatására. Nyilvánvalóan, akik eddig csak jövedelemkiegészítésként, háztáji élelmiszerek megtermeléséért gazdálkodtak, nem a munkahelyük elvesztését követően fognak jelentős agrárberuházások megvalósításába.

A Caritas Linz finanszírozásával megvalósított projekt keretében a Gyulafehérvári Caritas mintegy 30 családot támogat állatokkal, illetve a kezdeti időszakban az élelmezéshez szükséges takarmánnyal. A rászorulók kiválasztásánál fontos szempont volt, hogy szívesen vállalják az állattartással járó többletmunkát, kellő tapasztalattal rendelkezzenek a mezőgazdaságban, hosszútávon az állomány bővítésében gondolkodjanak, illetve a megtermelt hússal és tojással hajlandóak legyenek segíteni a falubeli idős, egyedülálló személyeket.

Az első szállítmány 360 darab tojótyúkot tartalmazott, melyeket gyergyóalfalvi, újszékelyi, magyarandrásfalvi, székelykeresztúri és berecki családokhoz vittünk ki. Nagy volt az öröm, mikor megérkeztek a piros kabátos munkatársak a sok-sok szárnyassal. Néhol a híreket hallgatva már a legrosszabbra készülve várták a telet, hiszen jövedelem és megfelelő élelemforrás nélkül keserves hónapoknak néztek volna elé. Így viszont legalább a tojás biztosítva lesz, a jövőben pedig a szaporulatból akár még eladásra is juthat.

A projekt itt még nem ért véget, hamarosan a malacok és juhok szétosztása következik. Lényeges, hogy az állatok egészségügyileg bevizsgált egyedek, melyek megbízható, engedéllyel rendelkező tenyésztőtől származnak kivétel nélkül.

Tudjuk, hogy jóval több családnak lenne szüksége hasonló támogatásra, mint ahova mi most eljutottunk. Éppen ezért a most elindított segítségnyújtásnak hosszú életű kihatást tervezünk, melynek alapja a visszaszolgáltatás, hogy mások is támogatásban részesüljenek. Ami fontos, hogy nem teljesen ingyen adjuk az állatokat, hanem próbáljuk az egymásra való figyelést, törődést is feléleszteni. Így akik például tyúkot kaptak, azok a faluban élő egyedülálló időseknek kell szolgáltassanak hetente néhány tojást. A Szentírásban olvasható példával élve oda akarunk juttatni, ahol ebből nem hal lesz, hanem horgászbot.

Gegő Imre

 

Kapcsolódó: Hargita Népe – Ebből nem hal lesz, hanem horgászbot