Alzheimer Café a magyar állam támogatásával

A Gyulafehérvári Caritas Gyergyószentmiklóson működő  Szent Erzsébet Idősek Otthona 2021-ben ünnepelte fennállásának 25 éves évfordulóját. Az otthonban 156 idős személy él, ebből 84 személy demenciával, Alzheimer kórral diagnosztizált.

Az idősek otthonában sikerült megfelelő környezeti és személyzeti feltételeket megteremteni a demens betegek számára is, így egy átfogó, személyközpontú gondozásban részesülnek az otthonban élő idős személyek. Dr. Kiss Gabriella tudományos doktori kutatásának eredménye alapján is láthattuk, hogy a demens betegeket otthonukban gondozó családok magukra maradnak, izolálódnak, megbetegednek, miközben terhelődések sorozatát élik át. Ezek alapján 2018-ban a Szent Erzsébet Idősek Otthonában elindítottuk a gondozó családtagok támogatására az Alzheimer Cafét. Kinyújtottuk a kezünket azon hozzátartozók felé, akik a demenciával élő hozzátartozójukat saját otthonukban gondozzák. Az otthonban dolgozó szakmai csapattal Erdély kilenc településén „nyitottunk” Alzheimer Cafét, ezek közül 2021-ben a Bethlen Gábor Alap öt helységben biztosította a szervezés költségeit, összesen 350 000 forint összegben.

A járványügyi helyzet befolyásolta a Cafék helyszíneinek a megválasztását és a szervezést. A résztvevők aránya helységenként változott, viszont összességében több mint 100 család vett részt a rendezvényeken.

Köszönjük a magyar államnak, hogy fontosnak tartotta az Alzheimer betegeket gondozó családok támogatását.