Alzheimer Cafék – kapaszkodók az érintetteknek

2018-től Erdély is felkerült arra a nemzetközi térképre, amely az Alzheimer Cafék helyszíneit tartja számon. Gyergyószentmiklós volt az első város, ahol Alzheimer Cafét szervezett dr. Kiss Gabriella szakmai csapatával, és e városban hónapról hónapra sor kerül az érintettek, de emciával élők és hozzátartozóik valamint a szakemberek találkozásra.

Ki ez az ember? A demencia mindent megváltoztat. A gondozói szerepek labirintusában. Betegápolási gyakorlatok a mindennapokban. Élő forrás a segítő folyamatban.  A demens személyt ápoló gondozó és a családtagok lelkiegészségvédelme és hatékony stressz kezelése. Prevenció a demencia ellen. Egy csepp víz a segítő folyamatban. A szenvedés és fájdalom értelme és értéke. A szeretet gyógyító ereje – íme azok a témák, melyek a 2023-as esztendőben kerültek terítékre. Az együttlétek megvalósulásához a szervező szakmai csapat és a Szent Erzsébet Idősek Otthona teremti meg a lehetőséget, három rendezvény részfinanszírozását vállalta tavaly a Bethlen Gábor Alap a Gondoskodó Nemzet Program révén 300 000 forintos támogattással.

Szintén a tavalyi év megvalósítása, hogy bejegyzésre került az Erdélyi Alzheimer Café Egyesület. Ez a civil szervezet jelent a továbbiakban hátteret a 2018-ban elkezdett, önkéntesen végzett munkához, az Alzheimer Cafék beindításához Erdély számos településén. Az egyesület megálmodóinak elsődleges célkitűzése olyan tevékenységek megvalósítása, amelyek a közösség érdekeit szolgálják. Az idősek, demenciával élő személyek és családjuk védelmét, szociális fejlesztéseket, nevelést és oktatást foglal magába. Az Alzeimer Cafék alkalmával a résztvevők a demenciával és annak lefolyásával kapcsolatos információhoz jutnak, a családok tanácsadásban részesülnek. A családoknak, ápolóknak szociológiai, pszichológiai, lelki és mentális egészségvédelem, prevenció szempontjából támaszt nyújtanak. Az idősek, a demenciával élőket gondozók élethelyzetét látva, az egyesület célja az életminőségük javítása.

Eddig elindított Cafék Romániában

2018.

Gyergyószentmiklós, Szent Erzsébet idősek otthona a Gyulafehérvári Caritas szervezésében

Marosvásárhely, Gyulafehérvári Caritas

Brassó Gyulafehérvári Caritas a Máltai Szeretetszolgálattal együtt

Barót, Sepsiszentgyörgy, Gyulafehérvári Caritas és Diakónia, folytatja a Diakónia

Zetelaka a Gyulafehérvári Caritas a polgármesteri hivatallal együttműködve, 6 alkalom.

Alfalu Gyulafehérvári Caritas a polgármesteri hivatallal együttműködve

Madéfalva Gyulafehérvári Caritas a Hargita Megyei Szociális és Gyermekvédelmi Vezérigazgatóság orvosával együttműködve

Székelyudvarhely Gyulafehérvári Caritas szervezésében

Kolozsvár Gyulafehérvári Caritas a Máltai Szeretetszolgálattal együttműködve,  folytatja a Máltai Szeretetszolgálat

Csomafalva Gyulafehérvári Caritas a polgármesteri hivatallal együttműködve

Szentegyháza Gyulafehérvári Caritas a Rehabilitációs Kórház vezetőségével együttműködve

Nagyvárad Gyulafehérvári Caritas a Diakoniával együttműködve

Gyergyószárhegy Gyulafehérvári Caritas szervezésében

Szentsimon Gyulafehérvári Caritas a polgármesteri hivatallal együttműködve

Csíkmadaras a Gyulafehérvári Caritas szervezésében.