Alzheimer világnap egész évben

Szeptember 21-én az Alzheimer-kór világnapját ünnepeljük, amikor figyelmünket a demenciára, valamint az Alzheimer-kórban szenvedő betegekre és hozzátartozóikra fordítjuk. Ezt teszik a Gyulafehérvári Caritas Teréz Anya Idősek Nappali Foglalkoztató Központjának tagjai is, akik nem csupán ma, hanem egész évben kiemelt figyelmet szentelnek a demenciával élő emberek és gondozóik számára. Akik követték eddigi tevékenységeiket, olyan eseményekkel találkozhattak, mint az Alzheimer Café vagy részt vehettek a demenciával élőket és hozzátartozóikat támogató csoportokban.

A szakembercsapat a demencia ismertetésére, a betegség megelőzésére és késleltetésére, a kórral való együttélés megkönnyítésére alapozza őszi-téli szolgáltatásainak legjavát is.

Az Együtt erősebbek lehetünk a betegséggel szemben elnevezésű program során nevelő célú műhelymunkákra kerül sor marosvásárhelyi plébániákkal partnerségben. Az összejöveteleken szakemberek és résztvevők a neurodegeneratív, vagyis az idegsejtek sérülésének és leépülésének betegségeiről beszélgetnek, így a demenciáról is.

E téma köré épül szeptember 28-án, az idősek világnapja alkalmából megrendezésre kerülő ünnepély is, amelynek keretében a szépkorúak különféle tevékenységek által nyerhetnek jobb rálátást a betegségre. Sor kerül a Megbomlik az ész, megmarad a lélek kiadvány bemutatására is, amelynek egyik része tudományosan, másik része tapasztalati úton mutatja be a demenciát, miközben konkrét tanácsokkal is ellátja az olvasót.

A központ munkatársai a betegség megelőzését célzó csoportfoglalkozásokat is terveznek az Agyfenők nevű csoport indításával: agytorna, mentálhigiénés tevékenységek és sok más szakmai módszer teszi lehetővé a demencia megelőzését, késleltetését.
Egyéni és csoportos tájékoztatás, tanácsadás valamint támogatócsoport létesítése is részét képezi a szakemberek szolgáltatásainak, amelyeket demens betegek hozzátartozói számára nyújtanak. Az információátadás szükség szerint célirányos beavatkozásokkal egészül ki a demenciával élő betegek esetében. A Teréz Anya Idősek Nappali Foglalkoztató Központjába látogató érdeklődők szakkönyveket is kölcsönözhetnek a demencia témájában.

Érdeklődni és a demens betegeket gondozók számára kialakított támogatócsoportba jelentkezni a 0265 213 509-es vagy a 0741 258 194-es telefonszámon, illetve a [email protected] e-mail címen lehet.

A Teréz Anya Idősek Nappali Foglalkoztató Központjának csoportfoglalkozásait a Marosvásárhelyi Szociális Igazgatóság támogatja.

Orbán Júlia

Kapcsolódó írások:
Kiadvány demenciával élők és hozzátartozóik számára >>> BŐVEBBEN
Ismerkedés a számítógép világával – Foglalkoztatócsoport időseknek >>> BŐVEBBEN
Szeptembertől új szolgáltatások a Caritasnál >>> BŐVEBBEN
Aktív szépkorúak télen-nyáron >>> BŐVEBBEN