Ami a másik ember javára válik

A mozgás az élet alapja. A mozgásérzékelés finomítása és árnyalati fejlesztése minden korban tartós módon hozzájárul az egészségi állapot javításához, az egyéni fejlődéshez, a magatartás-tanulás képességének fejlődéséhez.

Az alkalmazott kinesztetika segít új mozgáslehetőségek felfedezésében, munkafolyamatok által okozott hátfájás, izommerevség vagy más testi panasz oldásában, időskorban a mozgásképesség és önállóság megőrzésében, de segít az egyéni mozgás kreatív fejlesztésében és bevetésében a mindennapi, magánéleti és szakmai, élettevékenységek hatékony alakítása érdekében.

Az emberek akkor élik meg betegnek vagy fogyatékosnak magukat, ha a mindennapi tevékenységeikhez szükséges mozgásokat nem tudják önállóan vagy panaszmentesen végezni. A kinesztetika abból indul ki, hogy bármilyen egyéni tevékenység vagy támogatás akkor hatékony, ha a cselekvő, támogatott személy differenciált és hatékony módon igénybe tudja venni saját meglévő mozgáslehetőségeit, megőrizve és bővítve egyéni mozgáskompetenciáját.

Elvontnak, felfoghatatlannak tűnhet e tudomány. A gyakorlat viszont, a megtapasztalás, amire ez a szemléletmód épül, nemcsak érthetővé, érzékelhetővé teszi a lényegét: az embert szolgálja, és nem kiszolgálja az embert, nem teszi kiszolgáltatottá, függővé őt. Segíti abban, amit nem tud, nem veszi el tőle a lehetőséget. A fejlődés pártját fogja úgy, hogy együtt keresik a lehetőségeket. Azt teszi az egyik, ami a másik ember javára válik.

E szemléletmód immár másfél évtizede beépült a Caritas-tevékenységekbe. A szeretetszolgálat munkatársai alkalmazzák a gyerekek korai fejlesztésében, a beteggondozásban, a tanulásban és tanításban egyaránt. A kinesztetika része a képzéskínálatnak is, a munkatársak mellett más érdeklődőkkel is szívesen megosztjuk.

Videó: a Szent Erzsébet Idősek Otthona dolgozóinak trénerképzésén a képzők beszélnek a kinesztetikáról >>>

 

Kapcsolódók:
A kinesztetikáról bővebben a Kinaesthetics Romania honlapján >>>
Márton András: Találkozás a kinesztetikával – Keresztény Szó, 2011. június 7. >>>
Kinesztetika az ápolásban, 2008. január 11. >>>
Bevetésben Kelet Európa első kinesztetika trénerei, 2009. július 17. >>>
Mozogjunk tudatosan! 2012. május 23. >>>
Kinesztetika, avagy a belső érzékelő rendszer finomhangolása, 2021. december 12. >>>