Angyali előkészületek

 

Beléptetni „az angyalt” olyan családok otthonába is, akiknek lehet, hogy nem a karácsonyfa beszerzése a legnagyobb kihívás – ez a célja az Európa-szerte népszerű karácsonyi cipősdoboz-akciónak, amelybe számos helyi és külföldi család, vállalkozás és segélyszolgálat kapcsolódott be idén is.

Német családok nagylelkűségének és partnereink – a Humedica Szervezet, a Round Table Alapítvány és a Biebergau-i Elmar Karl segítőcsoport – szervezőmunkájának köszönhetően 13.315 karácsonyi cipősdoboz érkezett nemrég a logisztikai központjainkba. 3.000 ajándékot pakoltak le munkatársaink Gyulafehérváron a Round Table Alapítvány jóvoltából, 213 doboznyi meglepetést küldött a Biebergau-i Elmar Karl segítőcsoport Gyergyószentmiklósra, és 5.850 cipősdoboz érkezett Sepsiszentgyörgyre. A Humedica Szervezet 2.468 ajándékdobozt küldött a székelyudvarhelyi és 1.784-et a marosvásárhelyi munkapontunkra.

A Gedeon Richter Románia gyógyszergyártó vállalat munkatársai saját kezűleg összeállított, egyéni rajzokkal ellátott cipősdobozokkal járultak hozzá a szegénységben élő gyerekek karácsonyához.

2.829 ajándékot a gondozásunkban lévő kisgyermekes családok, míg 8.448 csomagot a katolikus plébániákhoz tartozó rászoruló családok körében fogunk szétosztani.

A Triplast cég raktárhelyisége évek óta a Gyulafehérvári Caritas karácsonyi cipősdobozainak befogadópontja Marosvásárhelyen. Itt válogatták és rendszerezték nemek, illetve korcsoportok szerint a csomagokat önkénteseink. Hogyan zajlott a munka? Erről számol be Tamás Abigél-Annamária önkéntesünk.

Egy cipősdoboznyi szeretet

Ha valaki megkérdezné, hogy mit jelent a boldogság, akkor azt mondanám, hogy egy doboznyi szeretet. Ezekben a dobozokban nem csak ajándékok vannak, hanem annál sokkal több. Értékek. Olyan szeretettel becsomagolt értékek, amelyek sok kisgyermek szívét megmosolyogtatják.

Együtt lenni a társakkal, nevetni, élményeket megosztani egy forró tea mellett, feltöltődni szeretettel, és egy cipősdoboznyi kedvességet küldeni valakinek. Kell ennél több, e kaotikus világban?

A cipősdoboz akció az egyik kedvenc tevékenységem minden évben. Annyira csodálatos pillanat, hogy nehéz szavakba foglalni, hogy mit is jelent számomra. Hálával tölt el, hogy én is hozzájárulhatok néhány kisgyerek boldogságához.

Miközben mindenki sürgött-forgott körülöttem, megfigyeltem a társaim tekintetét, és olyan jó érzéssel töltött el, hogy mindenkiben ott volt a tenni akarás, a segítségnyújtás, és ami a legfontosabb, a szeretetteljesség. Mindent, amit teszünk, azt valóban szívből tesszük. Ha a világban csak apró kavicsok is vagyunk, ezen a napon egy pillanatra valódi gyémántokká válhatunk, és karácsony estéjén egy- egy gyerek szívében csilloghatunk, visszamosolyoghatunk.

A dobozok pakolgatása közben, nagyon különös érzés járta át a szívemet. Visszaemlékeztem, hogy gyerekkoromban a plébános úr, minket is mindig meglepett karácsony estéjén egy-egy kis cipősdobozkával. Egy kisgyereket láttam magam előtt, s benne magamra leltem. Csillogó tekintet, és gyermeki kíváncsiság, amely alig várja, hogy meglesse, mi is rejlik a kis dobozban. Az ünnepek közeledtével egyre többet gondolunk a családi összejövetelekre, a meghitt pillanatokra, az illatos süteményekre, az ajándékokra, azonban mindez sajnos nem adatik meg minden gyerek számára. Ugyanakkor, én úgy érzem, hogy a karácsony nekik is jár, éppúgy, mint másnak. Tudom, hogy ebben az évben is karácsonykor nagyon sok hasonló kisgyerek lesz, aki hálával tele szívvel, könnyes szemekkel, a gyermeki vágy végtelen gyönyörével, nagy vágyakozással bontja ki a kis cipősdobozt. S minden bontásnál egy kicsit az én szívem is gazdagabb lesz, egy-egy gyermeki mosollyal.

A karácsony valójában nem rólunk szól, hanem a szeretetről, arról, hogy szeretet adunk annak, aki fontos számukra.
Egy kedvenc idézettel zárom soraimat: „Ne a hóban, csillagokban, ne ünnepi foszlós kalácson, ne díszített fákon, hanem a szívekben legyen karácsony!” Bárki is kapja a kis cipősdobozt, kívánom, hogy örökké szeretet, boldogság és remény vezérelje, hogy az év minden napján karácsony legyen a szívében, és a Jóisten végtelen kegyelme árassza el minden csodával.

Köszönjük a Triplastnak és a Melinda Cégcsoportnak a raktárhelyiségek biztosítását.

Kapcsolódó írások, képek:
Fényképek itt >>> és itt >>>
Meglepetés cipősdobozban (a Gedeon Richter Románia és munkatársainak ajándéka) >>>
A látható szeretet jele (egy korábbi, 2017-es akcióról )>>>
Ez most vajon kié lesz? (Benkő Klára önkéntes a 2021-es akcióról) >>>