Április 8. Nemzetközi Roma Nap

Güdüci február 

A szél odakint a térdén töri a fákat.
Fütyülök rá. Beszél a nőkről a székely.
Torkomban érzem a vágyat:
nyalintsak vele egy pohárral.

…mert igaza van, s életét megedzette
a föld meg a kín.
Szépségét érzi ő is a szónak, s a szíve
ha sír:
locsolni próbálja a torkát.

Túl a hegyen, a tüzes napot fedi
a füst.
Szép lenne itt nekem is minden,
tördel a kín. Nézem a székelyt.
Kék szemében béke hajnalok,
kezével mintha csillagokat fogna:
most faragja fából a holnapot.

Rafi Lajos versével gondolunk mindazokra, akik romának, cigánynak tartják magukat, és április 8-án ünnepelnek. A Gyulafehérvári Caritas is több romanapi rendezvényt szervez.

Háromszéken, Őrkőn április 8-án 10 órakor lesz a megnyitó, Dima Cornel, Makkai Péter vallási műsora után ünnepi beszédekre kerül sor, majd a Néri Szent Fülöp iskola kulturális műsora következik. Kisborosnyó gitáros műsora után az ozsdolai közösség lép fel, majd az Amenkha Egyesület ifjúsági tánccsoportot követően hagyományos dalokat hallhatnak a résztvevők. A meghívottakkaá nyílik alkalom szabad beszélgetésre, majd a hagyományokhoz híven az Oltnál kerül sor koszorúzásra, emlékezésre. Az együttlét ünnepi ebéddel zárul.

Gyergyószentmiklóson a Fiatalok a változásért elnevezésű projekt résztvevői, a Fekete tűz csapata mutatja be az Eredet című színpadi montázst Borbély András és Tamás Boglár összeállításában. Az április 8-i eseményre az Örmény közösségi házba hozzátartozókat, tanárokat és barátokat hívtak meg a fellépő fiatalok.

Ugyanezen a napon Marosszentgyörgyön, Csejden és Erdőszentgyörgyön belső körben, kreatív foglalkozások révén ünneplik a gyerekek és pedagógusaik a Nemzetközi Roma Napot.

Készülnek az ünneplésre Székelyudvarhelyen is, az eseményekre itt április 25-én kerül sor.