Apró-cseprő vidámságok

Udvari tevékenységek
Fodros kalapos, pöttyös ruhás kislányok és kertészfarmeres, simléderes sapkás kisfiúk vidám kacagása töltötte be tegnap a Caritas Ház belső udvarát. A Cseperedő sok színes játéka úgy vonzotta az apróságokat, mint illatos virágok a méheket. Amint kinéztem az ablakon, az udvar egyik sarkából a másikba cikázó gyerekeket láttam, és olyan kicsiket, akik türelmetlenül húzták édesanyjukat a legérdekesebbnek tűnő játékok felé. Eljött a fotózás ideje – gondoltam, és kissé szorongva léptem ki az udvarra: vajon hogyan fogom tudni megörökíteni ezt a zsongást? Végül, a fényképezőgép lencséje mögé bújva, én is a gyerekek ösztönös választásait követtem.

A színes labdák voltak a legvonzóbbak. Főleg, hogy a Labdacsúszda tarka csöveiben lehetett őket fentről-lefele gurítani, és lesni, amint nagy zsivajjal a tálban landolnak. De Ragacslabda-falra is föl lehetett őket aggatni egyenként, nagy élvezettel. Aztán gondosan összegyűjtögetni, majd huncutul kiborítani, és lesni, amint az önkéntesek sopánkodva szedegetik össze őket.

A huncutságok sora a Guruldával folytatódott. Kis szekér várta utasát az udvar dombocskáján, és röpítette alá. A fűben tarka tálak virultak, és babákra várakoztak, hogy illegjenek-billegjenek, pörögjenek-forogjanak bennük – az egyensúly fejlesztésének és az idegrendszer stimulálásának elmés eszközei.

Nyomokra bukkantam a közelben. Béka, bicikli, virágok lenyomata díszítette azt a nagy fehér lapot, amelyből hamarosan a cseperedő apróságok közös műalkotása lett. Munkájuknál csak az alkotás folyamata tetszett jobban: a pecsételők és festékek ösztönös kiválasztása, a spontán maszatolás kézzel-lábbal és egymás rajzainak bátor összemosása, néha egy-két könny árán is.

A sírásra – úgy láttam – jó ellenszer volt a magasba szálló szappanbuborékok hajszolása, az ebédkészítés kinetikus homokból és a Gyurmakeksz-sütés a Varázskemencében.

Míg a legkisebbek türelmetlenül várták, hogy előbukkanjanak a finomságok a Varázskemence gyomrából, a nagyobbak a Mozgáskotta változatos elemekből kirakott ösvényén szökdécseltek, vagy trambulinon röpültek a magasba.

Ezen foglalkozások képezték az Udvari tevékenységek részét július 7-én, amelyeket a marosvásárhelyi Korai Nevelő és Fejlesztő Központ szervezett a Nyári Cseperedő Családi Program keretében. A csütörtöki foglalkozások lehetővé tették, hogy a kisgyermekes családok kötetlenül lehessenek együtt a szabadban, egy olyan térben, amely változatos játék- és fejlődési lehetőségeket kínál a kicsik számára.

Nyári Cseperedő Családi Program
A program hétfőn, július 4-én Akadálypálya nappal kezdődött, ahol a mozgásé volt a főszerep: lehetett kúszni-mászni, izegni-mozogni, alagútba bújni, labdafürdőzni. Kedden, július 5-én a Szenzoriális nap keretében a hallás és a zene került reflektorfénybe. A csörgő-zörgő eszközökön túl a gyerekek xilofonon, hangtálon, dobon tanulhattak zenélni Halmen Emese gyógypedagógus vezetésével. Emellett egy öt héten át tartó Babamasszázs csoport is indult, amelynek keretében az édesanyák elsajátíthatják a csecsemőmasszázs technikáját.

A nyári tevékenységek július 21-ig tartanak, a részletes heti program és jelentkezés pedig erre a linkre kattintva érhető el.

Orbán Júlia

Kapcsolódó írások:
Nyári programok a Cseperedőben, Marosvásárhelyen >>> BŐVEBBEN