Átadták a Márton Áron Szociális Központot

Ünnepélyes körülmények között, közel kétszáz résztvevő jelenlétében került sor a gyergyószentmiklósi Szociális Központ átadására. A felszólalok elsősorban a helyi közösség összefogását méltatták. 

Az esemény fénypontja az Esély programban résztvevő fiatalok táncos műsora volt. Ezt követően Portik-Hegyi Kelemen főesperes közös imára szólította fel az egybegyűlteket, majd felszentelte az új szociális központot.

A gyergyószentmiklósi Márton Áron utca 22. szám alatti, egyházi tulajdonban lévő ingatlan földszintjét 25 évre bocsátotta a Caritas rendelkezésére a Szent Miklós-plébánia. A hosszú ideig iskolaként szolgáló épület külső javítását és a födém kicserélését az egyház végeztette el, a belseje azonban teljes felújításra szorult.

A több mint százéves egyházi épületet a Gyulafehérvári Caritas támogatók segítségével, közösségi összefogással újította fel.

2011 októberében kezdődött az adománygyűjtés, majd 2012 tavaszán elkezdődhetett az épület földszintjének felújítása. Nem volt egyszerű otthonossá, a foglalkozások megtartására alkalmassá tenni az épületet, de a civil összefogásnak, a helyi közösség támogatásának köszönhetően sikerült.

A beruházás összértéke százezer euró, továbbá legalább harmincezer euró értékben segítettek adományokkal, vagy önkéntes munka formájában. A civil összefogás egyik nagyon szép példája, ahogyan az ügyet felkarolta a Gyergyói-medence közössége.

A ház Márton Áron Szociális Központ nevet vette fel. Utalva Erdély boldog emlékű püspökére, aki számára nem volt közömbös az elesettek, igazságtalanságot szenvedők ügye.

A közösségi összefogással felújított épületben a Gyulafehérvári Caritas programjai kapnak helyet, mint a mozgáskorlátozott és halmozottan sérült gyermekek és fiatalok fejlesztését segítõ Esély-program, a Korai Nevelõ- és Fejlesztõközpont, a Ki-Út konzultációs program szenvedélybetegek és hozzátartozóik számára.