Átadták Székelyudvarhelyen a Szent Anna Fejlesztőközpontot

Székelyudvarhelyen 2016. szeptember 1-én 10 órától került sor a Gyulafehérvári Caritas Szent Anna Fejlesztőközpontjának átadási ünnepségére.

A Gyulafehérvári Caritas évek óta dolgozott azon, hogy Székelyudvarhelyen megvalósuljon egy gyerekek számára létrehozott nappali fejlesztőközpont, amelynek felújítását az Emberi Erőforrások Minisztériuma, befejezését a németországi Rottenburg Stuttgart Főegyházmegye támogatta. Tevékenységeink a szociálisan hátrányos helyzetű, a koraszülött és a sajátos nevelési igényű gyermekek korai nevelését, fejlesztését valamint az egyedül álló szülők, leányanyák és hátrányos helyzetű családok támogatását célozza meg, innen ered a Szent Anna elnevezés is, hiszen ő a Boldogságos Szűz Mária édesanyja, aki a szülők, anyák, valamint a gyermekáldás és a családi élet védőszentje is.

 

Az átadási ünnepségen jelen volt és felszólalt: dr. Márton András, a Gyulafehérvári Caritas igazgatója, dr. Heinz Detlef Stäps Kanonok Úr, a Rottenburg Stuttgart Egyházmegye képviselője, Lukács Erzsébetet, a Hargita Megyei Szociális Kifizetési és Felügyelőségi Ügynökség főigazgatója, Mezei Borbála, a Gyulafehérvári Caritas Korai Nevelő- és Fejlesztőközpontjának vezetője. Az ünnepségen énekelt Lőrincz Sarolta és Mihály Noémi-Fanni, a Gyulafehérvári Caritas Fogyatékkal Élőket Támogató Szolgálat csoportjának tagjai és Miklós Dávid egy imádságot mondott a jelenlévőknek. Végül Bajkó Norbert, a székelyudvarhelyi Szent Miklós Plébánia káplánja és Sajgó Balázs, a Gyulafehérvári Caritas lelki igazgatója megáldották az épületet.

A Szent Anna Fejlesztőközpont tevékenységei:

  • szociálisan hátrányos helyzetű gyermekek (2 hónap – 6 év) korai nevelése, prevenció és intervenció egyaránt;
  • koraszülött gyermekek korai nevelése;
  • kisgyermekes családok, mint integrált közösségek támogatása és fejlesztése;
  • egyedülálló szülők, leányanyák támogatása;
  • szociálisan hátrányos helyzetű családok életminőségének javítása;
  • tanulási zavaros és sajátos nevelési igényű gyermekek fejlesztése;
  • támogató csoportok szervezése szülők és sajátos nevelési igényű gyerekes családok számára;
  • anya-gyerek kapcsolat fejlesztése;
  • pszichológiai és gyógypedagógiai tanácsadás kis- és fogyatékkal élő gyermekek szülei számára.

 

Székelyudvarhelyen a fogyatékkal élők és családjaik támogatására 2009-től működik tanácsadó szolgálatunk, valamint a korai nevelő és fejlesztő foglalkozások 2010-ben indultak. Az elmúlt évek tapasztalatai alapján nagy az igény az eddigi tevékenységeink iránt, viszont az eddigi teremben, amit a katolikus plébánia biztosított számunkra nincs több kapacitásunk.  Az elmúlt egy évben is több mint 100 gyermek volt a várólistán, akiket a terem lefedettsége miatt nem tudtunk bevenni a programjainkba. A Szent Anna Fejlesztőközpont megnyitásával növelni tudjuk a csoportok és ez által az ellátottak számát is. 

(Pápay Kamilla)