Átalvető a Maros Expón

Október 20-23. között a marosvásárhelyi sportcsarnokban 78 vállalkozás mutatja be termékeit, szolgáltatásait. Köztük van a Gyulafehérvári Caritas Vidékfejlesztés által nemrég létrehozott Átalvető projekt is.

A kezdeményezés lehetőséget kínál a falusi kisgazdaságok termékeinek közvetlen értékesítésére. Kapcsolatot teremt a vidéki őstermelő és a városi fogyasztó lakosság között, mégpedig úgy, hogy keretet kínál a direkt, on-line értékesítésre. A www.atalveto.ro honlapra a termelő felteheti termékét, itt találkozik a kínálat és a kereslet, megtörténhet a rendelés, és a termék beszállítása után a vásárló átveheti azt az átadási helyen.

Czincziri Magdolna Székelypálfalváról érkezett, saját főzésű lekvárokat kínál a vásárlóknak, köztük olyan különlegességeket, mint a homoktövisből vagy az alma és szőlő egyvelegéből készült lekvár. Magdolna szerint: Nem bonyolult a dzsemek elkészítése, a gyümölcsök begyűjtése és megtisztítása után kevés cukorral összefőzik, majd az elkészült dzsem a felcímkézett üvegekbe kerül.

A sajtok készítése a lekvár főzésnél kicsit hosszadalmasabb folyamat, elkészítésük több napot vesz igénybe. Lőrincz Erzsébet Fenyőkútról érkezett saját készítésű sajtokkal, portékája közt találhatnak a vásárlók füstölt fonott, érlelt, valamint sonkás sajtot is.

A gazdák termékei iránt nagy az érdeklődés, általában sikerül eladniuk minden készítményüket, a vásárlók gyakran házhoz is mennek értük. Az Átalvető termékek mindegyike természetes anyagokból készül, nem tartalmaznak tartósítószert, színezéket vagy egyéb káros anyagokat. Ezen termékek előállítása költségesebb, és időigényesebb, mint a boltok polcain található termékeké, de az áruk garantáltan biztosítja a minőséget és a vidék hamisítatlan ízeit.

A kiállítás csütörtöktől vasárnapig 10 és 18 óra között látogatható. (Bedő Krisztina)