Az aktív idősekért

A 2012-es év az aktív idősödés és a nemzedékek közötti szolidaritás európai éve. Európában minden eddiginél hosszabb ideig élnek az emberek, és idősebb éveiket is egészségesebben töltik, mint korábban.

Az aktív időskor lehetőséget ad a mostani és a jövőbeni idősebb embereknek arra, hogy:
• állásban maradjanak és tudásukat továbbadják,
• továbbra is tevékeny szerepet tölthessenek be a társadalomban,
• minél egészségesebb és boldogabb, teljesebb életet élhessenek.

Az időseknek szánt programok mindig is kiemelt helyet foglaltak tevékenységeink között. Idén az aktív idősödés jegyében szervezetünknek olyan tervei vannak, amelyek által fokozottan próbálunk odafigyelni az öregebb generációk tevékenykedésére, megmozgatására.

Egyrészt olyan programokat kínálunk számukra, amelyek által egészségesebb és boldogabb, teljesebb életet élhetnek: az Otthoni Gondozói Szolgálat szerves része a kinesztetika, amelynek alapkoncepciója az aktivizálás. A mozgásérzékelés művészeteként vagy tudományaként, a kinesztetika próbálja minél önállóbbá tenni a beteget, időset. Úgy a mozgáskompetencia központjainkban, mint az igénylők otthonában az idősek új mozgáslehetőségeket fedezhetnek fel, amelyek segítenek az önállóság és a mozgékonyság megőrzésében.

A betegközvetítő szolgáltatás elindításával a Caritas egy kapcsolatot szeretne teremteni szegény, beteg emberek és ingyenes vizsgálatot elvégezni hajlandó szakorvosok, klinikák között. Az új szolgáltatás segít majd megszervezni a betegek utaztatását, elszállásolását és kivizsgálását is.

Szervezetünk gyergyószentmiklósi és kézdiszentléleki idősotthonaiban külön figyelmet fordítunk arra, hogy a bentlakók érezzék a velük való törődést, és meg tudják tartani emberi méltóságukat.
Az önkénteskedés által az idősek továbbra is tevékeny szerepet tölthetnek be a társadalomban. Egy európai projekt keretén belül – Egész életen át tartó tanulási Grundtvig program, 50 év feletti idős önkéntesek fognak részt venni egy csereprogramban Románia és Magyarország között. A romániai csoport több hetet fog tölteni Szegeden, Pécsen és Zalaegerszegen, ahol szociális téren vesznek részt képzéseken, és segítik majd a helyi civil szervezetek munkáját. Így például a rendezvényeken vagy a gyerekekkel, idősekkel, hajléktalanokkal való munkában, naponta megközelítőleg 5 vagy 6 órát fognak dolgozni.

Egy másik, az önkéntességhez tartozó program keretén belül pótnagyikat keresünk. A pótnagymamák és nagytaták hasznosnak érezhetik magukat, hiszen kitölthetik azt az űrt, amit a távol lévő unokáik hagynak bennük. Ugyanakkor az önkéntes öregnénik-bácsik, segítenek az anyukáknak, míg ők megpihenhetnek egy kicsit, nyugodtan rábízhatják gyerekeiket egy olyan személyre, aki nem vár semmi mást cserébe, csak egy gyerek mosolyát.

Másfajta programkínálattal jön a marosvásárhelyi Teréz Anya Idősek Nappali Foglalkoztatóközpontja. Ide olyan társaságra vágyó időseket várunk, akik szívesen kipróbálnák magukat idegennyelv tanulásban, számítógépes kurzusokon, tornaórákon vagy egyéb foglalkozásokon. Az idősek ide egy közösségbe érkezhetnek: kézműveskedhetnek, mozoghatnak, új dolgokat tanulhatnak meg és próbálhatnak ki, együtt tartják meg az ünnepeket, születésnapokat, sőt kirándulni is el-eljárnak. A magányos öregeknek a központ igazi megoldást kínál az elszigeteltség ellen.

Családsegítő szolgálatunk a vidéken élő időskorúakat célozza meg támogató és életminőség-javító csoportfoglalkozásokkal. Elsődleges szempontunk az elszigetelődés megelőzése, csökkentése, időskori betegségek megjelenésének kitolása, krónikus állapotokhoz társuló depresszió, elszigeteltség megelőzése, és ennek érdekében aktivizáljuk az idős személyeket, vonjuk be őket közösségi programokba. Kiváló példája ennek, a heti tevékenységek mellett a Maros megyei idős csoportok hagyományszerű évi nagytalálkozója, ahol meg is mutatják időseink, hogy nem csak a húszéveseké a világ.

Jó az idős a háznál – állítja a mondás. Legyen a 2012-es az ő évük!

(sajtóközlemény)