Az alkalmazáshoz vezető út

2011 júniusában indult el a Gyulafehérvári Caritas Vidékfejlesztés Vidéki vendégfogadó képzése, a Humánerőforrás Fejlesztési Operatív Program támogatásával

Az „Egyszerű konyhai készítmények elkészítése” tantárgy keretében a résztvevőknek alkalmuk volt egy jól felszerelt konyhában is gyakorlatozni. Azt az utasítást kapták, hogy készítsenek valami finomat és a környékünkre jellemző eledelt. A következő fogásokat készítették el csoportokban: paradicsomleves, nyögve nyelős, csigatészta.
A konyhában vígan főztek az asszonyok. Érezhető volt egy kis egészséges versenyszellem, mindegyik csoport igyekezett a legfinomabban elkészíteni a rá eső fogást. Egyszerre dinsztelődött a hagyma, főtt a leves és dagadt a sütemény tésztája.
A résztvevők elmondták, hogy még ilyen nagy konyhában nem jártak, eddig nem is tudták elképzelni, hogy milyen. A tapasztaltabb ötleteket adott a csoportja tagjainak, hogy például a csigatészta készítésénél az a jó, ha minden alapanyag és konyhaedény szobahőmérsékleten van. Volt, aki a készülődés maradványait takarította el és volt, aki eközben már az asztalt is megterítette.
Végül egyszerre kerültek a fogások az asztalra és a csoportok egymást dicsérgetve kóstolgatták főztjüket.
Köszönet és kitartást a résztvevőknek a lelkesedésért! (Moni Gizella Aliz)