Az együtt alkotás öröme

A Szent Ágoston Nappali Foglalkoztató Központba járó fiatalok nagy szeretettel és lelkesedéssel fogadták Vízi Jenő csíkdánfalvi fazekasmestert. Az agyagműves, aki mintegy ötvenéves tapasztalattal rendelkezik, csütörtök délelőtt érkezett a központba, hogy pár óra alatt segítsen megtenni az első lépéseket a korongozás művészetében.

A központ pedagógusai, önkéntesei előzetesen részt vettek egy szakmai napon, ahol megismerkedtek az agyaggal és annak formálási lehetőségeivel, annak érdekében, hogy továbbítsák majd ismereteiket. A fazekasmester segítségével csodák születtek a korongon, amelyekre mindenki büszkén tekintett. Szavakba nem önthető érzés, ahogy szemmel láthatóan egy formátlan agyagdarabból váza, tálka vagy akár egy kaspó jön létre.

„A pályázatból megnyert agyagozó-korongozó gépet együtt csomagoltuk ki, és próbáltuk ki. Mivel a gép nagyon halkan dolgozott mindenki bátorságot vett magán, és türelmesen kivárta a sorát” – mondta Györgyicze Katalin pedagógus, szociális munkás.

A kézműves tevékenység a központ ellátottjai számára az egyik legkedveltebb tevékenység. Mivel a gyurma már ismerős számukra, az agyagból való kézműveskedést is ahhoz hasonlították, nagyon élvezték, hogy egy darab agyagból pár perc alatt tárgyak születnek. „A mesterember segítségével szebbnél szebb agyagtálak, tányérok, csengők, poharak és vázák készültek. Mozgásában korlátozott, kézügyességgel kevésbé rendelkező fiataljaink is kipróbáltál, látássérült fiatal is örömmel alkotott. Érezték, látták, ahogy kialakul valami a szemük láttára, figyelmesen végig nézték társaik munkáját. Még a vele járó maszatolás, takarítás sem vette el kedvüket”- mesélte Katalin.

Az agyagozás, akárcsak bármilyen kézműves tevékenység elősegíti a kreativitást, de itt annál többről van szó – az alkotás, az együtt alkotás öröméről.

György Mária Angéla

A tevékenység a Hargita Megyei Szociális és Gyermekvédelmi Vezérigazgatóság támogatásával jött létre.