Az Idősek Világnapját ünnepelték Székelyudvarhelyen

Tegnap, október 4-én a Gyulafehérvári Caritas ünnepi műsorral köszöntötte az időseket Székelyudvarhelyen. Az Idősek Világnapja alkalmából szervezett rendezvényen közel 70 idős és idősödő személy vett részt a Papkertben található Nappali Foglalkoztató Központ székhelyén.

Már hagyománnyá vált, hogy ez alkalommal a szervezet minden évben ünnepi műsor keretében fejezi ki háláját, tiszteletét, megbecsülését és szeretetét azok iránt, akik hosszú, munkában eltöltött évek után köztünk töltik megérdemelt nyugdíjas éveiket.

A szervezet által foglalkoztatott szépkorúakat a Caritas munkatársa Bálint Zsófia, gyógypedagógus egy Sütő András idézettel köszöntötte: „Önmagát becsüli meg minden nemzedék azáltal, hogy tudomásul veszi: a világ nem vele kezdődött.” Ezt követően a székelyudvarhelyi városi önkormányzat részéről Lőrincz Edit a Szociális Bizottság Elnöke mondta el ünnepi beszédét, majd Ft. Bajkó Norbert segédlelkész az egyház nevében fejezte ki köszönetét: „Ha ti idősek nem vagytok, mi sem vagyunk.”, amit közös ima és éneklés követett. Az eseményt Laszló Attila kántor énekei tették még ünnepélyesebbé.

Bán Ilona, a Nappali foglalkoztató központ tagja Janikovszky Éva írását olvasta fel. A „Bocsika megöregedtem” című írás derűs szavain jót nevettek a jelenlevők, mindenki kicsit magának érezte az elmesélt történet iróniáját.

Az ünnepség zárásaként a szervezet legidősebb székelyudvarhelyi ápoltjának köszöntése következett: a 94 éves Dr. Gyöngyösi János szerint a hosszú élet titka a jó kedély és a sok mosolygás. A résztvevők részéről sem maradt el a hála, kedves szavakkal köszönték meg a Gyulafehérvári Caritas munkatársainak a törődést, az odafigyelést, a mindennapjaik megkönnyítését.
 

Csíkszeredában és Gyergyószentmiklóson is köszöntötték az időseket a Nappali Foglalkoztató Központ munkatársai. Míg Csíkszeredában közös filmnézéssel és énekléssel 54 idős személy ünnepelt együtt, addig Gyergyószentmiklóson 40 szépkorú készített személyre szabott köszöntőt, amit az elmúlt években készült közös fényképek nézegetése követett.

Az Öregek Nemzetközi Napját, melyet az UNESCO 1991-ben vezetett be, október 1-én ünneplik. Ez a nap lehetőséget nyújt, hogy megköszönjük az idős emberektől kapott tapasztalatokat, valamint mindazt, amit a társadalomért tesznek.

A rendezvény megvalosítását Hargita Megye Tanácsa és a helyi önkormányzatok támogatták.

(Bedő Krisztina)