Az időseket ünnepeljük

Törékenyek vagyunk mindnyájan, öregek. Néhányan azonban különösen is gyengék, sokan egyedül vannak és betegek. Némelyek nélkülözhetetlen ápolásra, mások pedig figyelmességére szorulnak. Hátrább lépjünk eggyel? Sorsukra hagyjuk őket? Egy közelség nélküli társadalom, ahol az önzetlenség és a viszonzás nélküli szeretet eltűnőben van, az egy elfajult társadalom. Az egyház, Isten Szava iránt hűségesen, nem tűrheti el ezt az elfajulást. Egy keresztény közösség, melyben a közelséget és az önzetlenséget immár nem tekintik nélkülözhetetlennek, elvesztené a lelkét. Ahol nincs becsülete az időseknek, nincs jövő a fiatalok számára sem – így fejezte be Ferenc pápa beszédét 2015. március 4-én.

Október elseje az idősek világnapja, e jeles alkalom kiváló arra, hogy a régen halogatott dolgokat megtegyük szerettet időseinkért, hogy jobban odafigyeljünk rájuk. A Caritas tevékenységei által a mindennapokban is mellettük áll, de most különösen odafigyel rájuk és együtt ünnepel velük:

Gyergyószéken

 • Gyergyószentmiklóson  az október 1-i ünnepség 10 órakor szentmisével kezdődik a Szent Miklós templomban, majd 11.30-tól a Korona nagytermében köszöntik a szépkorúakat, kiemelten a legidősebb gyergyószentmiklósi hölgyet és urat.
 • A Szent Erzsébet Idősek Otthonában virággal, verssel, dallal köszöntik az időseket október elsején.
 • Közel 300 idős ember találkozik Gyergyóremetén október 3-án, itt ünneplik hagyományszerűen Gyergyószék időseit. A Gyulafehérvári Caritas által fenntartott idős csoportok és önálló közösségek egyaránt meghívást kaptak az eseményre, képviselve lesz Gyergyószentmiklós két csoporttal, Alfalu, Csomafalva, Újfalu, Szárhegy, Ditró, Remete. A házigazda-településen nem csak csoportban járóknak, hanem minden remetei szépkorúnak szól a meghívó, rajtuk kívül orvosok, polgármester és plébános is szívesen látott az eseményen. A közösségi házban három órakor gyülekeznek az ünneplők. Az időseket diákok kulturális műsorral köszöntik, Portik Edit, a Nőszövetség elnöke külön elismerésben részesíti Gyergyószék azon időseit, akik kiemelkedően sokat tettek közösségükért. A köszöntőket ünnepi ebéd, majd zenés-táncos mulatság követi, az élőzenét Fülöp Zoltán muzsikus biztosítja.
 • Az elhunytak sincsenek elfelejtve, hiszen Gyergyóalfaluban azokra emlékeznek, akiket ápoltak a Caritas beteggondozói. Minden esztendőben szentmisét ajánlanak fel az elhunyt gondozottakért a községben, melyre idén november 7-én este 6 órától kerül sor.

Udvarhelyszéken

 • Boldogfalva, kultúrotthon – szeptember 23., 9 óra;
 • Oroszhegy, templom – szeptember 23., 9 óra;
 • Zetelaka, templom és kultúrotthon – szeptember 24., 9 óra;
 • Székelyudvarhely (Kadicsfalva), Kadicsfalvi templom és kultúrotthon – szeptember 30., 13 óra;
 • Máréfalva, templom és kultúrotthon – október 1., 13 óra;
 • Kápolnásfalu, templom és kultúrotthon – október 12., 9 óra;
 • Farkaslaka, kultúrotthon – október 2., 13 óra;
 • Kisgalambfalva, templom és Ifjúsági ház – október 2., 9 óra;
 • Székelyudvarhely, a papkerti fejlesztőközpont (Rózsa utca 16/C) – október 8., 9 óra;

Marosszéken

 • Marosvásárhelyen a Teréz Anya Idősek Nappali Foglalkoztatóközpontja szervezi immár hagyományosan az ünnepséget, amelyre idén eljönnek a Szentdemeterről és a búzásbesenyői Gondviselés Házából is. Idén október 1-én, 10 órától a Művészeti Egyetem előadótermébe várják az időseket, ahol a köszöntő beszédek után Köllő Orsolya tart előadást az érintés fontosságáról és fellép a Kis Bekecs Néptáncegyüttes. A műsoron tombola is szerepel és szeretetlakomával zárul.
 • Marosszentgyörgy, kultúrotthon – október 1., 16 óra;
 • Erdőszentgyörgy, kultúrotthon – október 1., 11 óra;
 • Bözöd, kultúrotthon – október 2., 11 óra;
 • Búzásbesenyő, Gondviselés Háza Idősotthon – október 2., 11 óra;
 • Gyulakuta, a polgármesteri hivatal gyűlésterme – október 4., 16 óra;
 • Szováta, kultúrotthon – október 3., 16 óra;

Háromszéken az otthoni beteggondozó munkatársak október 17-én Esztelnekre viszik el az időseket, ahol a polgármesteri hivatal jóvoltából gálaműsorban lesz részük.  

Petrozsényben október 1-én, 10 órától kezdődik az ünnepség a Szent Borbála házban.

Az ENSZ-közgyűlés 1991-ben nyilvánította október elsejét az idősek világnapjává. Az intézkedés célja az volt, hogy középpontba helyezzék a méltóságteljes öregkort, valamint az idősöket visszaintegrálják a gazdaságba. A példátlanul gyorsan öregedő világban az idősek sokat segíthetnek önkéntes munkával, tapasztalataik átadásával. A 60. életévben kezdődik az idősödés, az időskort pedig 75 éves kortól szokták számítani. Demográfiai adatok szerint a világ 7,7 milliárd lakosa közül több mint 600 millió hatvan év feletti személy él a világon, és az előrejelzések szerint 2050-re az öregek száma kétmilliárdra nő. A 2019. januári adatok szerint Romániában az ország 19,40 millió lakosából közel 3,60 millió a 65 év felettiek száma, ebből pedig 1,56 millió az időskorba lépett, 75 év felettiek száma. Egy év alatt 17,8%-ról 18,5%-ra nőtt a 65 év feletti lakósok száma.

Az Idősek világnapja alkalmával idén szeptember 23. és október 12. között a Gyulafehérvári Caritas Idős programja szervezésében Hargita megye 15 településén 11 rendezvény alkalmával köszöntöttünk több mint 1200 idős személyt. Az ünnepi műsoraink szentmisével kezdődtek, melyet kulturális műsorok követtek és szeretetvendégséggel, illetve közös mulatással zárultak.

A Hargita megyei rendezvények képeiért kattintson IDE!

A rendezvényeket támogatják a helyi önkormányzatok, Hargita Megye Tanácsa, a Hargita Megyei Szociális és Gyermekvédelmi Vezérigazgatóság és a Gedeon Richter Romania.

  

Cikkünk frissül.

Molnár József