Az időseket ünnepeltük Hargita megyében

Az Egyesült Nemzetek Szövetségének Közgyűlése 1990-ben szavazta meg október elsejét az Idősek Világnapjának. Azóta minden évben a világ minden pontján ezen a napon (is) megemlékeznek a szépkóruakról. Ekként ünnepelte a Caritas is két régiója az elsejét megelőző és követő napokban a világnapot, összesen tizenhárom településen. Az események központi motívuma a hála és a tisztelet kifejezése volt.

Gyergyószéki idős csoportok (szeptember 21., 130 idős részvevő)

A gyergyószentmiklósi, gyergyóalfalvi, gyergyócsomafalvi és gyergyóremetei idősek csoportjai számára szerveztük meg az Idősek Világnapi rendezvényét. Bakó Antal remetei plébános köszöntő beszéde után kulturális műsor következett. A gyergyóremetei Fráter György Általános Iskola II. B. osztályos diákok verses-dalos összeállításával, majd a gyergyóremetei Népdalkör lépett fel. Ezt követően táncos előadások következtek, a helybéli Step Dance Sportklub és Indepen Dance Táncegyesület szervezésével. A táncos fiatalok segítségével felköszöntöttük az ünnepelt időseket virág, csoki és képeslapokkal, melyet az Orotvai Komák humoros előadása követett és az ünnepi ebéd elfogyasztása után táncos mulatság következett élő zenével.

Udvarhelyszéki idős csoportok (szeptember 29–október 10., 716 résztvevő )

Az udvarhelyszéki idősnapi rendezvényeneken több, mint hétszáz idős személy vett részt. A jól megszokott program a település polgármesterének vagy előljárójának a köszöntőjével kezdődött, amelyet Sándor István szociális munkás folytatott. Beszédében rámutatott a hála fontosságára és egyben az idős világnapok lényegére. Ezt követően egy vidám, de mégis elgondolkodtató színdarabbal lepték meg az időseket a munkatársak. A program második felében helyi kulturális produkciókkal (vers, ének, zene, tánc) örvendeztettük meg a szépkorúakat, majd virággal és képeslappal köszöntöttük őket. Az alkalom csúcspontja a “Mamasztár” műsor volt, ahol a szépkorúak fotóit egy-egy modern applikációval életre keltettük. Nagy volt a nevetés, amint a kendős nénik pop slágereket imitáltak a vetítővásznon. Zárásként egy kis szeretetvendégségre hívtuk a “régi fiatalokat”, ahol kötetlen beszélgetésre és nosztalgiázásra került sor.

Nagy volt az érdeklődés mindenik helyszínen, Székelyudvarhelyen kilencvenkilencen, Kápolnásfalun huszonkilencen, Felsőboldogfalván hetvenöten, Máréfalván nyolcvanhatan, Zetelakán kilencvenhatan, Oroszhegyen kilencvennyolcan, Székelydobón ötvenkilencen, Nagygalambfalván kilencvennyolcan és Farkaslakán nyolcvannan, összesen tehét hétszáztizenhatan vettek részt.

Az idősnapi programokról készült képösszeállításunkat megtekinthetik az alábbi galériában.

A rendezvényt Hargita Megye Tanácsa, a Gedeon Richter és a helyi önkormányzatok támogatásával valósult meg. Támogatásukat ezúton is köszönjük!