Az Iránytű, amit vezetni kellett…

The Find your way to the world of work project is funded by Iceland, Liechtenstein and Norway through the EEA and Norway Grants Fund for Youth Employment.

Szia! Van egy ötletem… Így kezdett csírázni a történetünk. Sok telefonbeszélgetés, üzenet és egyeztetés után Székelyudvarhelyről és a Gyergyói-medencéből 2021. február 2-án megindultak az autók egy koordináta irányába. A találkozó a Vargyas-patak partján történt, ott, ahol valamikor ez a vízfolyás kissé szorult helyzetbe került – de tudjuk és valljuk, hogy lassú víz partot mos, így átvágta magát a mészkőakadályon és folytatta útját a tenger felé. Aki járt itt, már tudja, hogy a Vargyas-szorosról és az Orbán Balázs, vagyis az Almási-barlangról van szó.

Ott álltunk a szoros bejárata előtt, majszoltuk a szendvicset, közben zajlott az eligazítás és vártunk a vezetésre. Igen, mi vártunk erre, akik mind részesei vagyunk a Gyulafehérvári Caritas Iránytű a munka világába című projektjének, fiatalok, önkéntesek és kollégák. A vezetés pedig nem váratott magára, pontos időre érkeztek teljes menetfelszerelésben, csupa piros emberke meg egy négylábú segítő. A Salvamont szentegyházi csapata volt az, ők tették olyanná ezt a napot, amilyen volt: izgalmas, érdekes, információ- és adrenalindús. Tehát ők vezették az Iránytűt.

A kirándulás célja az volt, hogy a fiatalok ismerjenek meg egy új szakmát, ez az ismerkedés természetesen ott lehet a legeredményesebb, ahol a munka zajlik, így a Salvamont vezetésével nekiindultunk a szorosnak. Csodás iroda – mosolyogtunk össze.

A szorosba vezető út mindenféle bemelegítő nélkül állította elénk első kihívását, a szikla oldalán vezető ösvényt, ahol a bizonytalanabb lépteket segítették a Salvamont kollégái, önkénteseink, és mi kollégák is. Átkeltünk függőhidakon, sziklára szerelt átjárókon, a hónak köszönhetően csúszósak voltak a sziklák, így a figyelem maximális volt mindenki részéről. Segítettünk egymásnak, kiléptünk a komfortzónákból, legyőztünk félelmeket és bíztunk egymásban. A barlang bejáratához érve, tartottunk egy kis pihenőt: mindenki elővette a fejlámpát, lepakoltuk a hátizsákot és felmentünk a lépcsőn.

Az előtérben a Salvamont csapatának vezetője, Szőcs Tibor röviden ismertette a helyet, beszélt a szorosról és a barlangról. Felvillantak a fejlámpák és elindultunk a túrának arra részére, ahol a legtöbb izgalom és információ várt ránk. Szép sorban, figyelve egymásra és lehetőleg csendben haladtunk befele, útközben láttunk több denevérfajt, amik nagy csodálatnak örvendtek. Az asztalnál megálltunk, körbeültünk, lekapcsoltuk a lámpák egy részét és Szőcs Tibor irányába fordult minden tekintet a félhomályban. Beszélt a szorosról, a barlangról, denevérekről, természetvédelmi státuszról, a tatárjárás ideje alatt ide menekült emberekről és arról, hogy hogyan élhettek a barlangban. Például az ivóvíz beszerzése gondot jelentett, amíg rá nem jöttek arra, hogy van karsztvíz a barlangban.

Miután a legfontosabb információkat megtudtuk a helyről, ahol vagyunk, a hegyimentő-szakma iránt kezdtünk érdeklődni. Tibor – kiemelve a fontos részleteket – mutatta be szakmáját. Hangsúlyozta, hogy az az ember, aki erre a hivatásra vágyik, tudjon jól dolgozni csapatban. Szó esett a szükséges képzésekről és iskolákról is. A munka körülményeinek egy részét láthattuk saját szemmel. Feladataik közé tartozik, hogy sérülteket lássanak el és szállítsanak olyan helyre, ahová már eljut a mentő. Nem csak a mentésekről szól a munka, tudtuk meg, túraútvonalakat tartanak karban és jelölnek ki, menedékházakat építenek, gyakorlatoznak és folyamatosan fejlesztik magukat. Rengeteg félelmet le kell győzni és meg kell tanuljanak szembenézni saját magukkal. Van olyan hegyimentő, aki tériszonyos volt, de a kitartó munkának hála már nem okoz problémát számára a magasság. Végszóként kitartásra bíztatta a fiatalokat, és jó munkát kívánt az álmaik megvalósításához.

Újra visszakapcsolódtak a fejlámpák, elindultunk a korábban emlegetett karsztvíz felé, amit Jordán kútjának neveznek, itt már nem csak sétálni kellett, hanem átbújni szűkebb helyeken is. Innen indultunk el kifele a barlangból, két csapatban, akiben még dúlt a kíváncsiság, az megnézhette a nagytermet, a többiek kint vártak ránk. Mindkét csapatot továbbra is a hegyimentők vezették. A nagyterem tényleg nagy volt tágas és magas, a mennyezeten mindenhol denevérek lógtak. Az innen kivezető utat Benkő József-járatnak nevezik, ez volt a legizgalmasabb és legszűkebb átjáró, egy szűk lyukon ereszkedtünk le két szikla között, közben folyamatosan segítve egymást. Bizalomépítő és csapatépítő gyakorlatnak egyaránt beillett ez az élmény. A barlangból kiérve tartottunk egy pihenőt, kezet mostunk és a sarat is letakarítottuk magunkról, már amennyire tudtuk. A fiatalok közben folyamatosan mesélték egymásnak az élményeiket.

Elindultunk kifele a szorosból újra át a függőhidakon, sziklákon visszaérve ahhoz a részhez, amit az elején bemelegítő nélküli kihívásnak írtam le, már ezen is átértünk, amikor egy fiatal térde megrándult. Vezetőink azonnal reagáltak, a csapat, a gyorsaság, az ellátás, amiről a barlangban beszéltek, itt meg is mutatkozott. Megvizsgálták és be is fáslizták a térdét, így gyakorlatban is láthattuk, hogy hogyan is dolgoznak. A kötés után kicsit lassabban, de újabb tapasztalatokkal mehettünk tovább az autókhoz. Megköszöntük a Salvamont kollégáinak a segítséget és azt, hogy vezettek minket, az Iránytű projekt résztvevőit. Homoródalmáson kétfele oszlott az Iránytű csapata, búcsúztunk és élményekkel, új tapasztalatokkal tértünk haza, jó sárosan, izzadtan, de mosolyogva.

Ezúton is köszönöm mindannyiunk nevében a túravezetést, a tartalmas bemutatót és minden segítséget, amit önkéntesen vállaltak a Salvamont munkatársai és önkéntesei, név szerint:
Szőcs Tibor, Soós Mózes, Lukács András, Tankó Zoltán, Temérdek Roland.

Kollégáimnak köszönöm a szervezésben, és a túra alatt végzett munkájukat!
Benedek Alexandra, Szabó Zsuzsa, Füzi Imola, Garai Balázs-Levente

Tókos Norbert

The Find your way to the world of work project is funded by Iceland, Liechtenstein and Norway through the EEA and Norway Grants Fund for Youth Employment.

Implemented by:

Working together for a green, competitive and inclusive Europe