„Az önkéntesség az alapvető bizalom jele”

Az önkéntesség kiemelt szerepet kap 2011-ben Európa-szerte, és ehhez az eseménysorozathoz csatlakozott a Gyulafehérvári Caritas is. A szervezet marosvásárhelyi sajtótájékoztatón népszerűsítette idei programjait.

forrás: TVR (http://www3.tvr.ro/magyar/2011/02/onkentesek-caritas)

„A Gyulafehérvári Caritas szemléletében az önkéntesség több mint egy gyakorlat egy bizonyos ügy elvégzése érdekében. Az önkéntesség az alapvető bizalom jele: bízni abban, hogy jobbá-szebbé lehet tenni a közösséget, a társadalmat, amelyben élünk” – fejtette ki dr. Márton András, a szervezet igazgatója.

Az önkéntes munka a Gyulafehérvári Caritasnál 20 éves múltra tekint vissza, számolt be Ludescher László, a szociális gondozás ágazati igazgatója. 2010-re a szervezet már hét irodával és nyolc önkéntes koordinátorral büszkélkedhet. Mindehhez hozzátartozik, hogy létezik egy együttműködési program a Magyar Karitásszal és a trieri Caritas-szal, ami hozzásegített egy komplex képzési rendszer bevezetéséhez.Az Önkéntesség Európai Évét a Gyulafehérvári Caritas többféle eseménnyel készül megünnepelni. Molnár Judit önkéntes programvezető elmondta, a hét végén Erdély hat városában tartanak önkéntes napokat, majd májusban csatlakoznak az országos szinten megszervezett Önkéntesség Hetéhez. Az egyik legnagyobb megmozdulás a Caritas Önkéntestábor lesz júliusban, itt nemcsak képzés, hanem önkéntes munka és tevékenység is lesz, amelybe a helyi közösséget is be szeretnék vonni.

A Gyulafehérvári Caritasnál napirenden szerepelnek olyan önkéntes programok, mint a kórházi meseolvasó program, a korrepetáló program hátrányos helyzetű gyerekek számára vagy az időseket látogató önkéntesek programja. „Nagyon szeretem ezt csinálni. Nem is tudom elmagyarázni, milyen érzés, amikor látom a beteg gyerekek mosolyát, amint megjelenünk a kórteremben. Néhányan már ismernek, és tudják, hogy meséket, játékokat, dalokat hozunk magunkkal. És így talán egy pár óráig elfelejtik betegségüket, egyedüllétüket” – mondta el Ábrán Csilla 12. osztályos fiatal.

(Neag Annamária)