Az örök emberszeretet nevében

November 3-án a kárpátaljai Nagyszőlősön jártunk dr. Márton András kollégámmal, a Gyulafehérvári Caritas igazgatójával, hogy átadjuk azt az adományt, amelyet az Erdély FM-el, az Erdélyi Magyar Televízióval és a Marosvásárhelyi Rádióval közösen, február végén kezdeményezett kampányunk során adományoztak az erdélyi segítőkész emberek, külföldi partnereink és néhány intézmény, vállalkozás az ukrajnai háborúban szenvedőknek.
A gyűjtés összegét, azaz 61.750 lejt a magyarországi Katolikus Karitászon keresztül használtuk fel, többek között 50 speciális ágy, tárolószekrény helybéli elkészítéséhez, amelyek a keletukrajnai intézményekből a háború miatt áttelepített, speciális szükségletű gyerekek ellátását hivatottak biztosítani a kárpátaljai nagyszőlősi árvaházban, ahol a továbbiakban maradna is a berendezés.

A Nagyszőlősi Caritasnál Német Sándor, a szervezet vezetője és P. Bán Jónás OFM plébános fogadott bennünket, dióhéjban ismertették tevékenységüket, amelyet a helyi mélyszegénységben élők és a háború sújtotta régiók menekültjei, illetve ottmaradottjainak a megsegítése érdekében tesznek. Később, a nap végén itt, ahol egyébként ingyenkonyhát is működtetnek, pakoltuk le azt kisteherautónyi rakományt, amelyet magunkkal hoztunk – egy tonna tartós alapélelmiszert vásároltunk, elhoztuk a Kölni Caritas adományát is: közel száz meleg, minőségi hálózsákot és bivak sátort, a szentegyházi Szent Gellért Alapítványtól pedig több tucat dunyhát vittünk.

Közben megérkeztek a magyarországi Katolikus Karitász munkatársai is, Herczegh Anita a szervezet jószolgálati nagykövete és Écsi Gábor igazgató, akikkel közösen meglátogattuk a nagyszőlősi árvaházat, ahol nagyszámú fogyatékkal élő fiúgyermek és fiatal él, olyan körülmények között, amely minket a szocialista rendszerre emlékeztetett. Azonban azt is tapasztaltuk, hogy ez a helyzet a fennálló körülményeken múlik, és nem az intézmény vezetőin, illetve munkatársain, akik sokat tesznek annak érdekében, hogy megfelelőképpen, az „örök emberszeretet nevében” gondozzák a rájuk bízottakat – ahogyan az intézmény 1904-es alapkőletételét tanúsító emléktáblán is áll.

„Végtelen hála és csodálat van bennem kárpátaljai kollegáink, barátaink iránt. Megzavarodott időben, szegénységben, kiszámíthatatlanságban, kitartóan és alázattal teszik a dolgukat, nagy felhajtás és csinnadratta nélkül. Valódi, felüdítő, mindenki számára nyitott oázisokat hoztak létre, ahol az élethez szükséges támogatáson túl az emberség és a remény levegőjét lélegezhetik az igencsak rászoruló, megfáradt, szorongó emberek. E mellé az elköteleződés mellé oda kell állnunk, lehetőségeink szerint segítenünk, mert meggyőződésem, hogy az emberségnek ezeken a kitartó, kívülről akár szélmalomharcnak is látszó hősies kezdeményezésein dől el a jövő.” – mondta el dr. Márton András, a szervezet igazgatója.

A lakószobák, a tanulók, a gazdaság és benne tevékenykedő fiatalok körbelátogatása után a nevelők és a fiatalok verses-zenés, többek között „hazafias” énekekkel ajándékozták meg a vendégsereget. Ezt követően pedig egy helybéli, kárpátaljai vállalkozó megmutatta az éppen összeszerelés alatt lévő, masszív, fenyőfából készült ágyakat, és azt is megtudtuk az igazgató úrtól, hogy a háború miatt a keletukrajnai intézményekből voltak, vannak és továbbra is várhatóak ide fogyatékossággal élő gyermekek, akiket most már lesz hová elszállásolni megfelelő körülmények között. Egyúttal háláját fejezte ki az adományozók képviselőinek és kérte az igazgatókat, hogy tolmácsolják köszönetét az adakozók felé is.

Részletesebb tudósítás a Magyar Kuríron olvasható, illetve az ungvári- és az erdélyi magyar televíziókban nézhető.

Molnár József

Kapcsolódó:
Az örök emberszeretet nevében – A Katolikus Karitász ismét adományt vitt Nagyszőlősre (Magyar Kurír) >>>
Ágyakat adományozott Herczegh Anita a nagyszőlősi gyermekotthonnak (TV21 Ungvár) >>>
Adomány átadás Kárpátalján (ETV Mozaik) >>>
Összehangolt segítség >>>
Az ukrajnai háború áldozatainak (gyűjtés) >>>
Segítség az ukrajnai háború áldozatainak >>>
Munkácson tájékozódtunk az ukrajnai háború okozta válságos helyzetről >>>
A Romániai Caritas Konföderáció beszámolója a menekültek megsegítéséről >>>
One year of war in Ukraine (a Caritas Internationalis a romániai segítségnyújtásról) >>>