Az osztrák Caritas gyermekeket segítő kampánya

Január utolsó hetében Michael Landau, az ausztriai Caritas elnöke által vezetett küldöttség – több neves osztrák médiatársaság újságírójának a kíséretében – Erdélybe látogatott, hogy tájékozódjon a hátrányos helyzetű gyermekek életkörülményeiről, az itteni Caritas-szervezetek tevékenységéről.

A Gyulafehérvári Caritas fontos, stratégiai partnere a linzi szervezet, de az országos ausztriai Caritas is. Több éves anyagi, erkölcsi és szakmai támogatásuknak köszönhető az a fejlődés, amelyen a Gyulafehérvári Caritas keresztül ment, és így Erdély egyik legjelentősebb szociális szervezetévé nőtte ki magát. Ausztriában 2014. elején a Caritas gyermekeket segítő kampányt indított, melynek kedvezményezettjei, többek között, a Romániában élő gyermekek lesznek. Január utolsó hetében nagyszámú küldöttség jött el az itteni helyzetről tájékozódni; az itt tapasztaltakról az osztrák Caritas honlapján megjelent tudósításból közlünk részleteket:

Adelina nyolc éves és három testvérével él együtt (Petrozsényben – szerk.megj.). Édesapjuk halála óta, aki egyedül nevelte őket, a szintén egyedül élő 60 éves nagymama gondozásában vannak. Az öttagú család nem egészen 200 euró havi jövedelemből él egy kis házban, ahol nincs fűtés és fürdőszoba. A Caritas nappali foglalkoztatójában Adelina naponta kap egy meleg ebédet és segítséget a házi feladatok elvégzésében.

Romániában minden második gyermek él szegénységben

A kislány története nagyon megérintett. De ez egyik csak a sok eset közül – mondta Michael Landau, az osztrák Caritas elnöke, majd folytatta: Annak ellenére, hogy csökkent a szegénységi ráta és a társadalmi kirekesztés Romániában, ma még mindig az egyik legszegényebb európai ország. Ebben a leginkább a gyermekek érintettek: Romániában minden második gyermek szegénységben él.

Románia lakosságának nagyobb része minimálbérből él, azaz havi bruttó 188 euróból. Ennek a ténynek a következménye, hogy egyre többen hagyják el otthonukat a jobb élet reményében. Jelenleg mintegy hárommillió román állampolgár él külföldön. Az itthon maradott gyermekek helyzete katasztrófális, 2013. elején 82.000 szülő nélküli gyermeket tartottak nyilván.

A külföldön dolgozók gyermekeinek,  úgy mint az intézetekben élő, a fogyatékkal élő, roma, vagy vidéki területeken és városi nyomornegyedekben élő gyermekek számára nem létezik Romániában szociális háló, amely felkarolná őket, hogy új életet kezdhessenek. Az alultápláltság és az oktatás hiányának hasonló formáit találjuk, mint Afrikában a Szaharától délre eső területeken.

A Caritas által nyújtott lehetőségek sok gyermek számára sokszor az egyetlen és végső esélyt jelentik.

Helyszíni szemle Romániában

A Caritas elnöke Michael Landau a múlt héten Romániában meglátogatott, többek között, egy családtípusú gyermekotthont.
A gyermekeket mindig különösen érinti a szegénység, az éhezés, a hideg és a hajléktalanság. Olyan hatások érik, amelyekkel szemben szinte védtelenek: nem tudják magukat megvédeni az erőszakkal szemben. Az alultápláltság miatt gyorsabban megbetegednek. Alig tudnak tenni valamit a vészhelyzetükkel szemben, ezért a gyermekeknek szükségük van a mi védelmünkre és egészen speciális segítségünkre – hangsúlyozta Landau.

A fenntartható és hatékony fejlődésnek az oktatás a kulcsa, és ez egy lehetséges kiút a szegénységből. Az iskolázás és a napi étkeztetés együttese, amely megtalálható számos Caritas-projektben a szülők számára is nagy segítség: a gyerekek járnak iskolába és a napi étkezéssel járó költségmegtakarítás hihetetlen megkönnyebülést jelent. A gyermekek saját családjuk körében nőnek fel és megakadályozzák azt, hogy intézménybe kerüljenek, a családot támogató intézkedéseket foganatosítva.

Romániában a Caritas 80 projektben segít

Tövisi és Stremți családtípusú gyermekotthonok: az állam megbízásából a Gyulafehérvári Caritas két családias otthont működtet három és 26 év közötti, különböző társadalmi okok miatt család nélkül maradt, illetve nagyon nehéz körülmények között élő gyermekek és fiatalok számára. A cél az, hogy előkészítse a fiatal otthonlakókat az önálló életre.

Erdődi Integretto Oktatási Központ és Óvoda: a Szatmári Egyházmegyei Caritas 23 éve van aktívan jelen Erdődön, ami kezdetben egy romáknak szóló óvoda volt, most már egy oktatási központ. Az Integretto társadalmi beilleszkedést elősegítő projekt: a Központ célja, hogy ne csak a roma közösség gyerekeinek szóljon, hanem az összes nehéz szociális helyzetben lévő erdődi gyermeknek. Ezáltal a társadalmi kirekesztettség leküzdését és az integrációt támogatja.

(Molnár József, www.caritas.at)