Az Úr imája szenvedélybetegeknek

Mondd, te gondolkodtál el azon, hogy a Miatyánk mit üzen neked akkor, amikor imádkozod? Mit szeretne közvetíteni neked? Mit szólít meg benned?

Ezen feltett kérdésekre keresték a saját válaszaikat a Ki-út Program támogató csoportjába járó szenvedélybetegek és családtagjaik, akiknek Sajgó Balázs a Caritas lelki igazgatója tartott lelki feltöltő délutánt. Ezen az alkalmon a jelen lévők megértették, hogy Az Úr imája mindenkihez szól, mindenkinek üzen, hisz a Miatyánk-, ahogyan a megnevezés is jelzi, a mienk. A népnek szól, a nép nyelvén, akik között egyaránt van fiatal és idős, beteg és gyógyult, árva és kiszolgáltatott, még az alkohollal küszködő vagy a gyógyulás útjára lépett ember is. Mindannyian számítunk, mindannyian értékes emberek vagyunk, csak sajnos van, amikor külső világi dolgok, mint például az alkohol vagy egyéb szer elfedi az igazi énjét, az igazi értékét az embernek. Nehéz ekkor bármibe is kapaszkodni, viszont az isteni üzenetre támaszkodni lehet a legnehezebb élethelyzetekben is, hiszen ebből lehet erőt, hitet meríteni a szabadulásra.

Sokszor megtapasztalhattuk, hogy a gonosz fogságából igenis van szabadulás, létezik a másik út, ami önmagunkhoz, szeretteinkhez, a hitünkhöz segít vissza találni, csak a kérdés az, hogy van-e elegendő bátorságunk lépni, tenni azért, hogy a függőség kötelékeiből kiszabaduljunk? Téves azt gondolni, hogy a szenvedélybetegség csak annak a baja, akit megbetegített. A függőség az egész családot betegíti meg, ezért a gyógyulás is a családban kell kezdődjön.

Ezen lelki feltöltő délutánon felemelő érzés volt látni azt, hogy a gyógyuló szenvedélybetegeket elkísérte a családtagjuk is, jelképezve azt, hogy felépülésben is vele van.

Ambrus Hajnal
addiktológiai tanácsadó

 

A program Székelyudvarhely Önkormányzatának támogatásával valósult meg.