Baráti kapcsolatok ápolása

Nyíregyháza külvárosában, Sóstófürdőn létezik egy aktív közösségi életet élő csoport, a Nyíregyházi Aranykor Nyugdíjas Egyesület, kiket tavaly szeptemberben vendégül láttunk Gyergyószentmiklóson.

Idén június 20-24. között lehetőségünk adódott tovább erősíteni barátságunkat, hiszen a gyergyószentmiklósi szépkorúak csoportjának 22 tagját látták vendégül Nyíregyházán.

Pénteken az előzőnapi kedves fogadtatásnak köszönhetően kipihenten ébredtünk, majd reggeli után ellátogattunk a közelben levő Tokaj helységbe. Tetézte tokaji látogatásunkat a Bogdrog folyón tett sétahajózásunk. Tarcalon egy múltat idéző tájházban fogyasztottuk el az ebédet, majd meglátogattunk egy tokaji borpincét. Este a sostófürdői Tara Hotelben ünnepi vacsora keretében köszöntötte egymást a gyergyói és nyíregyházi csoport.

Szombat délelőtt vendégeink kalauzolásával meglátogattuk a híres nyíregyházi állatparkot, délután pedig a botanikus kert szépségei kápráztattak el bennünket. Este a szálláshelyünkként szolgáló Tolnai Panzió kertjében mutatták meg nekünk az Aranykor Nyugdíjas Egyesület tagjai, hogy nagyon finom bográcsgulyást tudnak készíteni.

Vasárnap délelőtt kedves idegenvezetőnkkel megnézhettük Nyíregyháza belvárosát, majd részt vettünk a sóstófürdői templomban egy közös szentmisén. Meglátogattuk a vendéglátóink egyesületének székhelyét és az épület kertjében közösen elültettünk egy Gyergyószentmiklósról hozott lucfenyő csemetét barátságunk jelképeként. Délután a két csoport a Sóstófürdői strandkomplexum medencéiben beszélgetve, ismerkedve lazította el végtagjait és erősítette baráti kötelékeit. A nap fénypontja a szálláshely kertjében töltött közös vacsora volt, ahol szalonnasütés melege és élménye még erősebbre olvasztotta kialakult barátságainkat. Vacsora után egy rögtönzött kulturálist estet tartottunk ahol a két csoport bemutatta versmondó, viccmondó tehetségét, majd elkerülhetetlenül eljött a búcsú ideje. Megköszöntük vendéglátóinknak a gazdag programot, hálánkat fejeztük ki, hogy bepillantást nyerhettünk és részesei lehettünk egy rövid időre a csoportjuk életének, működésének.

A földrajzi és kulturális különbségek mellett nagyon sok hasonlóság köt össze minket. Közösek bennünk az életkorból is adódó tragikus életesemények, azok átélései, de az örülni tudás és az aktív tenni akarás is közös bennünk. Mi sem bizonyítja a sok közös tényező létét jobban, mint a búcsúzás fájdalmas volta.

Hétfő reggel indultunk vissza Gyergyószentmiklósra, de még útba ejtettünk néhány órás kegyhelylátogatást Máriapócson, ahol Lajos atya kedvesen fogadott bennünket. Éjféltáj körül szerencsésen hazaérkeztünk.

Jövőben Gyergyószentmiklósra várjuk vissza nyíregyházi testvéreinket és ehhez kérünk a Jóistentől erőt, egészséget.

Végezetül köszönjük Gyergyószentmiklós önkormányzatának a támogatását is, mely lehetővé tette a kirándulást.

(Péter Róbert)