Befejeződtek a helyreállítási munkálatok

A Gyulafehérvári Caritas-szervezet a Romániai Caritas Konföderációval közösen október 28-án szervezte meg a tavalyi nyári árvizeket követő segélyprogramjainak záró rendezvényét. A rendezvény keretében átadták rendeltetésüknek Nyikómalomfalva és Székelyszentlélek felújított művelődési otthonait valamint Farkaslakán Tamási Áron egykori iskoláját. A művelődési otthonok helyreállítési munkálatait a magyarországi Katolikus Karitász támogatta.

Október 28-án három faluban három püspök mutatott be hálaadó szentmisét ugyanabban az órában: Spányi Antal székesfehérvári megyéspüspök Malomfalván, Jakubinyi György gyulafehérvári érsek Székelyszentléleken, míg Tamás József gyulafehérvári segédpüspök Farkaslakán celebrált szentmisét. A szentmisét követően megáldották a malomfalvi és szentléleki művelődési házat valamint Farkaslaka egykori iskoláját, amelynek padjait egykor Tamási Áron is koptatta.

A hálaadás ünnepi műsorral folytatódott a malomfalvi művelődési otthonban. A felszólalók szavaiból a hála és a köszönet, a szolidaritás és az összefogás ereje csengett ki. Bunta Levente, a Hargita megyei tanács elnöke kiemelte, hogy ő a Caritastól tanulta meg, hogy a szükség közelről látszik. A katasztrófát követően a Gyulafehérvári Caritas felvállalta, hogy irányítja a segítség összehangolását. Dézsi Zoltán Hargita megyei alprefektus szerint tulajdonképpen nem a segítőket ünnepeljük, hanem azokat az embereket és családokat, akik elviselték és átvészelték a megpróbáltatásokat. Nagy Károly, a magyarországi Katolikus Karitász igazgatója szerint Isten maga is „közösség”, egy háromszemélyű közösség. A megáldott közösségi házak ezért egyben Isten házai is, amelyek a közösségek értékeinek a továbbvitelét hivatottak szolgálni.
Márton Judit építész, aki a Caritas megbízásából a munkálatokat irányította, ugyancsak az értékek átmentésében vállalt felelősségteljes szerepet. Idén nyáron a szelterszfürdői Gellért Házban kazettafestő alkotótábort szervezett gyermekek és fiatalok számára. A gyermekek által festett kazetták díszítik a malomfalvi közösségi ház mennyezetét. Az ünnepségen egy-egy díszes kazettát nyújtott át az építész a magyarországi Katolikus Karitász, a Gyulafehérvári Caritas és a csíkszeredai Caritas-kirendeltség képviselőjének.
A rendezvény végén a hallgatóság részleteket tekinthetett meg az „Itt járt az özönvíz” című riportfilmből.